Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Zvýšením konkurencieschopnosti regiónu sa zaoberal Townhall meeting

Na snímke Hlavné námestie v Prešove, archívne foto. Foto: TASR - Milan Kapusta

Cieľom podujatia bolo podľa Tomeka identifikovať aktuálne úskalia a problémy kľúčových firiem pôsobiacich v regióne Prešova v kontexte ekonomickej krízy.

Prešov 9. októbra (TASR) – Riešenia na zvýšenie konkurencieschopnosti prešovského regiónu boli témou Townhall meetingu, ktorý sa konal v uplynulých dňoch v Prešove. Zúčastnili sa na ňom politickí lídri regiónu a zástupcovia súkromného sektora. Ako o tom TASR informoval hovorca mesta Vladimír Tomek, iniciovala ho Americká obchodná komora (AmCham).

Cieľom podujatia bolo podľa Tomeka identifikovať aktuálne úskalia a problémy kľúčových firiem pôsobiacich v regióne Prešova v kontexte ekonomickej krízy. Skloňovali sa aj motory rastu a príležitosti na zvýšenie konkurencieschopnosti regiónu v kontexte kandidatúry Európskeho hlavného mesta kultúry (EHMK) 2026 a rodiacej sa vízie pre mesto Prešov a Prešovský samosprávny kraj.

"Mesto Prešov sa uchádza o prestížny titul EHMK 2026, ktorý môže priniesť do mesta miliónové investície a v neposlednom rade vytvoriť stovky nových pracovných miest v oblasti kultúry, na ktoré sú naviazané ďalšie odvetvia a pracovné miesta aj v rámci súkromného sektora," uviedla primátorka Prešova Andrea Turčanová, ktorá zároveň otvorila diskusiu.

Okrem zástupcov prešovského regiónu prijal pozvanie na prešovský Townhall meeting aj štátny tajomník Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Vladimír Ledecký, ktorý hovoril o nevyhnutnosti zlepšovania podmienok pre rozvoj všetkých slovenských regiónov.

"Plán rozvoja jednotlivých krajov sa stane zároveň integrovanou územnou stratégiou," zdôraznil Ledecký. "Mestá majú obrovský potenciál zvrátiť odliv mozgov a prilákať talenty späť do regiónu. Samosprávy na východnom Slovensku sa môžu navyše stať magnetom pre šikovných ľudí zo zahraničia. Naplno ho však môžeme využiť jedine pomocou vzájomnej spolupráce a spájania síl aktérov z verejnej správy, biznisu aj akademickej obce," dodal Tomek.