Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Prešovský kraj vyčlenil pre repatriantov a zdravotníkov 4 internáty

Ilustračná snímka. Foto: TASR Ján Krošlák

Krajská samospráva zriadila v súvislosti s epidémiou nového koronavírusu karanténne zariadenia pre repatriantov v Bardejove, Poprade, vo Vranove nad Topľou a Svidníku.

Prešov 3. apríla (TASR) - Prešovský samosprávny kraj (PSK) je pripravený poskytnúť svoje ubytovacie kapacity pre občanov vracajúcich sa na Slovensko, ktorí požiadali o štátom organizovanú repatriáciu, a tiež pre zdravotnícke zariadenia alebo štátne orgány. Pre tento účel vyčlenil sedem ubytovacích zariadení v školských internátoch, ktoré sú aktuálne prázdne. TASR o tom informovala Ivana Ondriová z oddelenia komunikácie a propagácie Úradu PSK.

Krajská samospráva zriadila v súvislosti s epidémiou nového koronavírusu karanténne zariadenia pre repatriantov v Bardejove, Poprade, vo Vranove nad Topľou a Svidníku. Pre zdravotníkov sú k dispozícii ubytovacie jednotky znovu v Poprade a ďalej v Humennom a Starej Ľubovni. Všetky tieto zariadenia spĺňajú prísne epidemiologické kritériá a požiadavky Ministerstva vnútra Slovenskej republiky (MV SR) o zabezpečení činnosti spojenej s ubytovaním, stravovaním a hygienou.

"Aj keď je situácia v kraji relatívne pokojná, musíme byť pripravení aj na krízové situácie. Evidujeme významný počet navrátivších zo zahraničia, ktorí musia zostať v karanténe a dopytovaní sme aj zo strany viacerých poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, takže určite chceme byť maximálne ústretoví," uviedol predseda PSK Milan Majerský.

Jedno karanténne zariadenie je zriadené v ubytovni Strednej odbornej školy (SOŠ) technickej na Kukučínovej ulici v Poprade, ktorá má kapacitu 43 lôžok. Je vyhradené pre Popradskú nemocnicu a jej zdravotníckych zamestnancov. Vo štvrtok (2. 4.) tam bol ubytovaný jeden lekár.

Pre nemocnicu v Humennom vyhradil pre prípadnú izoláciu zdravotníkov internát tamojšej Strednej zdravotníckej školy s kapacitou 50 lôžok a pre Ľubovniansku nemocnicu sú pripravené priestory turistickej ubytovne pri SOŠ na Jarmočnej ulici s kapacitou 80 lôžok.

Do karanténneho systému pre repatriantov bola zaradená ubytovňa pri Hotelovej akadémii v Bardejove s kapacitou 150 lôžok. Školský internát v Poprade na Karpatskej disponuje kapacitou 250 lôžok. Karanténne stredisko vzniklo aj v ubytovni SOŠ drevárskej vo Vranove nad Topľou, v ktorej je k dispozícii 80 lôžok, a tiež v štvorposchodovom internátnom objekte SOŠ polytechnickej a služieb vo Svidníku s kapacitou 90 lôžok.

"Riaditelia vybraných ubytovní sa musia teraz ukázať ako tí najlepší manažéri a ja už teraz viem, že nimi sú. Je z ich strany potrebné zmanažovať si celý pracovný tím vrátane koordinátora, dobrovoľníkov a svojich zamestnancov, zriadiť nonstop telefónnu linku a ďalšie náležitosti pre chod karanténneho zariadenia," povedal Majerský.

Karanténne zariadenia vo Vranove nad Topľou a v Bardejove už sú pripravené v prípade potreby prijať prvých štátom repatriovaných občanov na Slovensko. Ďalšie dve vyčlenené zariadenia v Poprade a vo Svidníku by mali byť k dispozícii od pondelka 6. apríla.