Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Regióny

Prešovská archieparchia sa pripojí k zasväteniu Ruska a Ukrajiny

Prešovský gréckokatolícky arcibiskup a metropolita Ján Babjak SJ, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Pápež vyzval, aby sa k tomuto obradu pripojili všetci biskupi, kňazi a veriaci po celom svete.

Prešov 24. marca (TASR) - Na sviatok Zvestovania Presvätej Bohorodičke v piatok 25. marca sa k zasväteniu Ruska a Ukrajiny Nepoškvrnenému srdcu Panny Márie, ktoré vo Vatikáne vykoná pápež František, duchovne pripojí aj prešovský gréckokatolícky arcibiskup metropolita Ján Babjak SJ. TASR o tom informoval hovorca Prešovskej archieparchie Michal Pavlišinovič.

"V Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Prešove bude večer o 16.30 h sláviť archijerejskú svätú liturgiu s večierňou, pri ktorej osobitnou modlitbou zasvätenia bude prosiť za pokoj a mier pre celé ľudstvo a zvlášť pre Rusko a Ukrajinu," povedal Pavlišinovič.

Vladyka Babjak pozval k duchovnému zjednoteniu s pápežom Františkom aj všetkých kňazov a veriacich, ktorí sa budú modlitbu zasvätenia modliť pri večerných svätých liturgiách vo všetkých chrámoch celej Prešovskej archieparchie.

"Nech v tento deň sme vnútorne zahĺbení do jednoty zvlášť cez modlitbu, pôst a všetkým odporúčam aj ponorenie sa do milosrdného objatia Otca cez sviatosť zmierenia,“ doplnil vladyka Babjak.

Tlačové stredisko Vatikánskej stolice oznámilo, že v piatok počas kajúcej liturgickej slávnosti, ktorej bude o 17.00 h predsedať v Bazilike sv. Petra pápež František, zasvätí Najsvätejšiemu Srdcu Panny Márie Rusko a Ukrajinu. Ten istý úkon v ten istý deň vykoná vo Fatime Jeho Eminencia kardinál Krajewski, almužník Jeho Svätosti ako vyslanec Svätého Otca. Následne pápež vyzval, aby sa k tomuto obradu pripojili všetci biskupi, kňazi a veriaci po celom svete.