Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Prešovská nemocnica získala nové lineárne urýchľovače a simulátor CT

Budova Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove, foto z archívu. Foto: TASR - Milan Kapusta

Uvedeniu prístrojov spolu v hodnote takmer 4,8 milióna eur do prevádzky predchádzala rekonštrukcia celého pracoviska radiačnej onkológie vrátane demontáží starých zariadení.

Prešov 22. januára (TASR) – Dva nové lineárne urýchľovače a tiež simulátor CT už slúžia pacientom oddelenia radiačnej onkológie Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana Prešov. Zdravotníckemu zariadeniu sa tak podarilo naplniť niekoľko rokov plánovanú rekonštrukciu oddelenia a vymeniť technologické zariadenia z roku 1994. TASR o tom informovala hovorkyňa fakultnej nemocnice Renáta Cenková.

Uvedeniu prístrojov spolu v hodnote takmer 4,8 milióna eur do prevádzky predchádzala rekonštrukcia celého pracoviska radiačnej onkológie vrátane demontáží starých zariadení. Ako Cenková uviedla, práce sa realizovali v dvoch etapách počas niekoľkých mesiacov. "Technicky nesmierne náročné práce pri inštalácii dvoch lineárnych urýchľovačov a CT simulátora spolu s dozimetrickými meraniami sú výsledkom úsilia celého tímu špecializovaných odborníkov a fyzikov v odbore radiačná onkológia," priblížila s tým, že nové prístroje sú špeciálne určené na liečbu zhubných nádorov.

Súčasťou rekonštrukčných a prípravných prác vo výške viac ako 840.000 eur bola aj inštalácia novej technológie s novou hardvérovou a softvérovou výbavou, ale tiež rekonštrukcia priestorov zázemia pre prácu rádiológov a taktiež čakární a kabínok pre pacientov. "Otvorením nášho pracoviska prinášame výborné pracovné podmienky pre vysoko špecializovaný skúsený personál, ale najmä najmodernejšiu liečbu ionizujúcim žiarením pre onkologických pacientov celého prešovského kraja," uzavrel primár oddelenia radiačnej onkológie FNsP J. A. Reimana Prešov Marek Paľo.