Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Prešovská univerzita eviduje medziročne nárast študentov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dano Veselský

Na PU v Prešove v súčasnosti študuje 952 študentov zo zahraničia.

Prešov 10. decembra (TASR) – Prešovská univerzita (PU) v Prešove eviduje medziročne nárast študentov. Na univerzite v súčasnosti študuje v rámci troch stupňov vysokoškolského štúdia 8335 študentov.

"V porovnaní s minulým akademickým rokom ide o nárast, keďže aj po zarátaní študentov tretieho stupňa štúdia (PhD.) minulý akademický rok u nás sumárne študovalo 8316 študentov. Nárast evidujeme aj v iných formách vzdelávania, ako napríklad rozširujúce štúdium, spolu teda evidujeme 8649 študentov,“ uviedla pre TASR hovorkyňa univerzity Anna Polačková s tým, že univerzita realizuje aj rozširujúce štúdium, rigorózne pokračovanie či štúdium na univerzite tretieho veku.

Záujem o jednotlivé študijné programy na univerzite sa podľa jej slov mení. "Dlhodobejšie však sledujeme vyšší záujem ako môžeme uspokojiť o odbory na fakulte zdravotníckych odborov, pedagogickej fakulte a fakulte manažmentu, ako aj odbor psychológia na filozofickej fakulte," priblížila.

Na PU v Prešove v súčasnosti študuje 952 študentov zo zahraničia. Ide o študentov prevažne pochádzajúcich z Ukrajiny, ale tiež z Čiech, Maďarska, Poľska, Bulharska, Moldavska, Rumunska, Chorvátska, Grécka, Španielska, Spojených štátov amerických, Ruska, Kazachstanu, Vietnamu, Macedónska, Etiópie, Konga či Kamerunu.

"Čo sa týka internacionalizácie vzdelávania, možno hovoriť o rastúcom trende, keďže minulý rok na našej univerzite študovalo o takmer 130 zahraničných študentov menej," povedala Polačková.

Študentov zo zahraničia môže od štúdia na Slovensku podľa jej slov odrádzať nízky počet študijných programov ponúkaných v anglickom jazyku.

"Taktiež to môže spôsobovať zameranie našich študijných programov - učiteľských či prekladateľských, ktoré sú viazané na znalosť slovenského jazyka," dodala hovorkyňa univerzity.