Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Prešovská univerzita sa zapojila do projektu Zelená jedáleň

Vysokoškoláci Prešovskej univerzity v Prešove nastúpili 28. septembra 2020 na štúdium akademického roka 2020/2021. Foto: TASR - Milan Kapusta

Projekt Zelená jedáleň je súčasťou celosvetového hnutia Meatless Monday, do ktorého sú zapojení jednotlivci, školy, nemocnice, pracoviská či rôzne reštaurácie.

Prešov 9. októbra (TASR) – Od nového akademického roka sa súčasťou denného menu jedálne Prešovskej univerzity (PU) v Prešove stali rastlinné jedlá. Cieľom iniciatívy, ktorá je výsledkom spolupráce PU a Slovenskej vegánskej spoločnosti, je zaradiť do denného jedálnička aspoň jedno rastlinné jedlo. Na univerzite sa tak môžu stravovať i študenti a zamestnanci s vegetariánskou, vegánskou či bezlaktózovou diétou. TASR o tom informovala hovorkyňa univerzity Anna Polačková.

"Za posledné roky došlo v našom stravovacom zariadení k modifikovaniu poskytovania stravy pre študentov a zamestnancov. Minulý rok sme napríklad zaradili do jedálnička bezlepkovú stravu, som preto rád, že v progrese pokračujeme ďalej a rozširujeme ponuku zdravšej stravy," uviedol rektor prešovskej univerzity Peter Kónya.

"Podiel rastlinných jedál vo svete narastá jednak zo zdravotných, ale aj environmentálnych dôvodov. Študenti slovenských vysokých škôl sú u nás najväčšou skupinou spotrebiteľov rastlinného jedla. Napriek tomu sa v univerzitných jedálňach často stretávajú s nedostatočnou ponukou alebo nelákavými možnosťami," priblížila vznik iniciatívy Hana Neufeld Závodská zo Slovenskej vegánskej spoločnosti.

Tá v rámci projektu Zelená jedáleň poskytuje vysokoškolským stravovacím zariadeniam bezplatné poradenstvo tým, že im dáva k dispozícii recepty a profesionálne školenia na ich prípravu.

Špeciálnym školením prešli aj kuchári z jedálne PU a podľa slov jej prevádzkovateľa Andreja Balenčina je o novozaradenú, takzvanú zelenú stravu do jedálnička čoraz väčší záujem. Aj napriek tomu, že suroviny na prípravu týchto jedál sa mierne líšia od tých klasických a sú cenovo drahšie, na zvýšení ceny stravného lístka sa to neprejavilo.

Projekt Zelená jedáleň je súčasťou celosvetového hnutia Meatless Monday, do ktorého sú zapojení jednotlivci, školy, nemocnice, pracoviská či rôzne reštaurácie. K tejto iniciatíve sa vrátane PU doposiaľ pridalo 12 slovenských univerzít.