Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Prešovská univerzita spustila praktickú časť výučby včelárstva

Na snímke tabule upozorňujúce na včelnicu na Prešovskej univerzite v Prešove 10. mája 2021. Foto: TASR - František Iván

Prvý med by na univerzite mohli vytáčať v júni.

Prešov 10. mája (TASR) – Výučba včelárstva na Prešovskej univerzite v Prešove sa v pondelok prvýkrát presunula z online priestoru k včelnici. Ako uviedol rektor univerzity Peter Kónya, chceli by tiež rozšíriť výskum včiel, ktorému by sa mohli venovať viaceré fakulty.

Včelárstvo zaradili do vzdelávacieho programu v letnom semestri tohto akademického roka. Ako výberový predmet si ho navolilo okolo 20 študentov z rôznych odborov. Cieľom výučby je naučiť poslucháčov základom včelárstva, oboznámiť ich s hlavnými problémami, ktoré sú spojené so súčasným chovom včiel, ale predovšetkým ich viesť k pozitívnemu prístupu k životnému prostrediu.



Ako povedal univerzitný včelmajster, učiteľ včelárstva z občianskeho združenia Komunitná včelia záhrada Stanislav Kowalski, doposiaľ mali prednášky raz týždenne dištančnou formou. Na včelnicu sa skôr nedostali z dôvodu opatrení okolo pandémie nového koronavírusu. Pripomenul, že na to musí byť vhodné i počasie. Na prvej praktickej vyučovacej hodine si, okrem iného, naplánovali prehliadku včelstiev, zisťovanie stavu zásob či pozorovanie parazitov. Tento predmet si zvolila aj Alexandra Kontuľová, študentka učiteľstva geografie a ruštiny. Ako povedala, vybrala si ho preto, lebo na ňu pôsobil voľne a prakticky. „Úplne prvýkrát som bola vôbec takto blízko pri včelách, ani som sa nebála, boli celkom pokojné,“ uviedla s tým, že v budúcnosti by chcela mať aj vlastné včely.

Na snímke praktická hodina výučby včelárstva na Prešovskej univerzite v Prešove 10. mája 2021. Vpravo univerzitný včelmajster Stanislav Kowalski, vľavo študent pri včelom pláste pri včelnici.
Foto: TASR - František Iván


„Tento predmet sa otvoril začiatkom letného semestra a v podstate už sme aj v jeho závere, čo ma veľmi mrzí. Ale možno zvolíme dobrovoľnú včelársku prax, keď tí, ktorí budú môcť, mi prídu pomôcť na včelnicu,“ dodal Kowalski s tým, že prvý med by mohli vytáčať v júni. V prvej univerzitnej včelnici je osadených desať včelstiev, v každom je 25.000 až 30.000 včiel.

Na fakulte humanitných a prírodných vied univerzity pokračujú vo výskume zameranom na zisťovanie miery kontaminácie životného prostredia ťažkými kovmi. Zúčastniť sa chcú i na ďalšom výskume, ktorý by sa venoval samotným včelám, ich chovu či využitiu včelích produktov. Podľa rektora by sa takýmto aktivitám mohlo venovať viacero fakúlt. „Nielen fakulta humanitných a prírodných vied, ale aj fakulta manažmentu, kde majú odbor enviromanažment, alebo fakulta zdravotníckych odborov, kde by sa možno dalo uvažovať aj o nejakých aktivitách s využitím včiel v terapii,“ doplnil Kónya.