Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Prešovské zariadenia sociálnych služieb sú v pohotovosti

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Martin Baumann

V zariadeniach sociálnych služieb Prešovského kraja platia vo všeobecnosti prísne protiepidemické opatrenia, uviedla hovorkyňa.

Prešov 29. septembra (TASR) - Prešovský samosprávny kraj (PSK) vzhľadom na zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu v súvislosti s pandémiou intenzívnejšie monitoruje zariadenia sociálnych služieb (ZSS) vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Situáciu v krajských ZSS nateraz hodnotí ako pokojnú, štatutárom však odporúča byť v maximálnej pohotovosti. TASR o tom informovala hovorkyňa PSK Daša Jeleňová.

„Určite je potrebné prijať sprísnené režimy v zariadeniach, kde žijú najohrozenejšie skupiny obyvateľov. Ak neprídu zhora, pristúpime zrejme k vlastným razantnejším krokom, aby sme zabránili šíreniu nového koronavírusu, ktorý naberá aj v kraji na intenzite,“ uviedol predseda PSK Milan Majerský s tým, že situácia v 25 zariadeniach samosprávneho kraja je nateraz relatívne pokojná.

Jeleňová ozrejmila, že kraj aktuálne eviduje troch pozitívnych zamestnancov na ochorenie COVID-19 v Domove pre seniorov v Starej Ľubovni, ktorí sú všetci bezpríznakoví. Ďalších 17 zamestnancov z dôvodu kontaktov s pozitívnym kolegom sú v povinnej domácej karanténe a čakajú na výsledky PCR testov. Známky ochorenia nejavia ani klienti zariadenia, z ktorých za posledný týždeň boli PCR testami testovaní piati klienti ohrození možným kontaktom.

Rovnako bolo podľa Jeleňovej pozastavené poskytovanie ambulantnej a týždennej formy sociálnej starostlivosti v domove sociálnych služieb v zariadení ZSS Egídius v Bardejove. Stalo sa tak z dôvodu ochrany ostatných prijímateľov a zamestnancov do doby, keď budú výsledky PCR testu u prijímateľa sociálnej služby, ktorého rodinný príslušník je pozitívny. „Všetci zamestnanci boli pretestovaní rýchlotestami s negatívnym výsledkom, známy ešte nie je výsledok PCR testov samotného klienta zariadenia,“ priblížila hovorkyňa.

Dodala, že v zariadeniach sociálnych služieb PSK platia vo všeobecnosti prísne protiepidemické opatrenia. Kraj venuje pozornosť aj dostatočnému zásobeniu osobnými ochrannými pracovnými prostriedkami. Nateraz ich majú krajské zariadenia dostatok s tým, že poskytovatelia majú povinnosť sa nimi zásobiť minimálne na 14 dní.