Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Prešovskí krajskí poslanci rozdelili na projekty viac ako 2,5 mil. eur

Ilustračná snímka. Foto: detuschebank.ge

Na spomínané programy PSK vyčlenil zo svojho rozpočtu celkovo viac ako 4,4 milióna eur.

Prešov 21. októbra (TASR) – V rámci Výzvy pre región prešovskí krajskí poslanci na svojom pondelkovom zasadnutí rozdelili viac ako 2,56 milióna eur v troch programoch. Prvý program je zameraný na zlepšenie infraštruktúry cestovného ruchu a modernizáciu kultúrnych pamiatok, pamiatok UNESCO a tiež podporu pútnického turizmu. Druhý program je určený na podporu schválených projektov z európskych štrukturálnych a investičných fondov. Tretím programom je modernizácia športovísk v kraji a ich vybavenie hnuteľným majetkom.

Na spomínané programy PSK vyčlenil zo svojho rozpočtu celkovo viac ako 4,4 milióna eur. Najviac financií vo výške 2,3 milióna eur určil na podporu infraštruktúry cestovného ruchu a obnovu kultúrnych pamiatok. Na dofinancovanie už schválených projektov išlo 300.000 eur a na rekonštrukciu športovísk viac ako 1,8 milióna eur. Prvú časť financií poslanci rozdelili v prvom kole. Pôvodne vyčlenenú sumu 3,6 milióna eur zvýšili o 834.000 eur.

"Druhé kolo Výzvy pre región malo zostatkovú alokáciu zhruba 2,5 milióna eur. Dostali sme 62 žiadostí, ktoré žiadali od samosprávneho kraja zhruba 4,5 milióna eur, ale investičná hodnota všetkých projektov je viac ako 14 miliónov eur. Najväčší záujem bol o tretí program, teda budovanie športovísk," uviedol vedúci odboru regionálneho rozvoja Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Rudolf Bauer.

Celkovo bolo podaných 62 projektov, päť z nich nesplnilo kritériá a desať napriek schváleniu nepodporili. Mesto Stará Ľubovňa napokon svoju žiadosť stiahlo. "Priznaná dotácia vo výške 50.000 eur sa preto v rámci tohto programu prerozdelila na zvyšných 21 projektov, na ktoré sa zvýšili alokované dotácie o zhruba 2850 eur," doplnil Bauer.

Na podporu infraštruktúry cestovného ruchu a obnovu kultúrnych pamiatok bolo v druhom kole vyčlenených vyše 1,5 milióna eur. Najvyššiu sumu viac ako 170.000 eur dostalo Gréckokatolícke arcibiskupstvo z Prešova na prvú etapu Galérie Mikuláša Klimčáka v Ľutine. Sumou viac ako 170.000 eur poslanci podporili aj projekt Východného dištriktu Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku týkajúci sa prvej etapy rekonštrukcie budovy na Baštovej ulici v Prešove.

V programe na spolufinancovanie projektov z európskych zdrojov poslanci rozdelili sumu viac ako 162.000 eur medzi všetkých sedem projektov.

Na podporu výstavby a rekonštrukcie športovísk v PSK poslanci rozdelili v druhom kole výzvy 879.000 eur na 18 projektov. Najvyššiu dotáciu na dostavbu a rekonštrukciu zimného štadióna vo výške 166.000 eur dostalo mesto Kežmarok.