Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Prešovskí poslanci neschválili program mimoriadneho zastupiteľstva

Andrea Turčanová na archívnej snímke. Foto: TASR/Milan Kapusta

Napriek tomu, že sa prakticky nerokovalo, podľa zákona úrad musí poslancom vyplatiť celú odmenu.

Prešov 29. februára (TASR) – Prešovskí mestskí poslanci už na začiatku dnešného mimoriadneho zastupiteľstva stopli rokovanie, keď neschválili jeho program. Za hlasovalo 11 poslancov, 16 poslancov sa hlasovania zdržalo, proti nebol nikto. O zvolanie mimoriadneho zastupiteľstva požiadal Poslanecký klub SMER-SD a nezávislí poslanci. V programe boli tri informatívne správy, ktoré sa týkali spôsobu vybavovania požiadaviek občanov podľa jednotlivých mestských častí, výstavby nájomných bytov a nového cintorína v mestskej časti Šváby.

„Samotný priebeh dnešného zastupiteľstva vnímam ako škandalózny,“ uviedol Juraj Hudáč, predseda poslaneckého klubu, ktorý inicioval mimoriadnu schôdzu poslaneckého zboru. Hneď na začiatku rokovania ho prekvapila skutočnosť, že sa vraj stratila zápisnica z ostatného zastupiteľstva. Ďalší problém vidí v tom, že poslanci neodhlasovali možnosť vystúpiť na zastupiteľstve občanom. Podotkol, že na rokovanie prišli aj zástupcovia Mládežníckeho parlamentu, Sociálneho Prešova a Jednoty dôchodcov na Slovensku, ktorí zastrešujú skupiny ľudí zasluhujúcu si špeciálnu starostlivosť.

Hudáč ďalej uviedol, že podľa ich informácií primátorka mesta Andrea Turčanová podpísala po poslednom zastupiteľstve uznesenie v inom znení, ako sa uskutočnilo hlasovanie. Týkalo sa všeobecne záväzného nariadenia (VZN) mesta o nakladaní s mestským majetkom, konkrétne o jeho prenájme a predaji. Preto navrhovali tento bod programu zaradiť do bodu rôzne. Súčasne chceli požiadať hlavného kontrolóra mesta, aby to preveril.

Primátorka mesta Andrea Turčanová súhlasí s tvrdením, že dnešné zastupiteľstvo bolo škandálom, ale ten podľa jej tvrdenia spôsobila ľavica. Zvolať mimoriadne zastupiteľstvo kvôli trom informatívnym správam, ku ktorým dnes ľavicoví poslanci chceli doplniť ďalšie štyri body, na ktoré treba pripraviť materiály v písomnej podobe, je podľa nej divadlo pred blížiacimi sa voľbami. „Možno je to iba snaha odrovnať pravicových kandidátov. Ale v prvom rade, podľa mňa, je to naozaj zárobok. Pretože jedno takéto nepodarené zastupiteľstvo stojí úrad takmer 6000 eur. Na mimoriadnom zastupiteľstve ani nebýva zvykom, aby vystúpili občania. Samozrejme, všetkých občanov pozývam 14. marca, kedy bude riadne zastupiteľstvo. Tam je riadny bod – vystúpenie občanov,“ reagovala Turčanová.

K stratenej zápisnici primátorka povedala, že sa o tom dozvedela iba teraz. Na úrade nikto neavizoval takýto problém. Ak sa to potvrdí a zistí sa konkrétny vinník, bude voči nemu vyvodená zodpovednosť. Na obvinenie z manipulácie s uznesením reagovala slovami, "nemám vedomosť, že by vo VZN bolo niečo zmenené". „Sama som ho prechádzala predtým, než som ho podpísala. Ale požiadala som odbor mestského majetku, aby ešte dnes preveril, či naozaj pri prepísaní nedošlo k niečomu, čo je v rozpore s tým, o čom sa rokovalo na poslednom zastupiteľstve,“ uviedla Turčanová. Mimoriadne zastupiteľstvo musela zvolať, lebo pod žiadosť sa podpísala tretina poslancov. Napriek tomu, že sa prakticky nerokovalo, podľa zákona úrad musí poslancom vyplatiť celú odmenu.