Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Prešovskú univerzitu navštívili počas DOD stovky stredoškolákov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Filozofická fakulta si pre svojich návštevníkov pripravila rôzne modelové hodiny, kvízy z oblasti histórie, estetiky, politológie, cudzích jazykov, ako aj neformálne diskusie so študentmi.

Prešov 23. marca (TASR) - Po ročnej prestávke, keď sa pre pandémiu ochorenia COVID-19 realizoval Deň otvorených dverí (DOD) vo virtuálnom prostredí, zavítali v utorok (22. 3.) opäť na Prešovskú univerzitu (PU) v Prešove stredoškolskí záujemcovia o štúdium na vysokej škole. TASR o tom informovala hovorkyňa univerzity Anna Polačková.

"Súčasťou programu, ktorý sa odohrával v budove Vysokoškolského areálu na Ul. 17. novembra, bolo predstavenie ôsmich fakúlt a celouniverzitných pracovísk, pričom priestor na prezentáciu mali i študentské organizácie a univerzitné súbory," priblížila Polačková s tým, že na DOD sa zúčastnilo takmer 1000 stredoškolákov.

Filozofická fakulta si pre svojich návštevníkov pripravila rôzne modelové hodiny, kvízy z oblasti histórie, estetiky, politológie, cudzích jazykov, ako aj neformálne diskusie so študentmi. Možnosť vyskúšať si rôzne zábavno-edukačné hry a aktivity mali uchádzači na pedagogickej fakulte, na fakulte manažmentu, ekonomiky a obchodu zase zúčastniť sa na viacerých vzorových prednáškach z oblasti marketingu, ekonómie a cestovného ruchu.

"Fakulta humanitných a prírodných vied ponúkla prehliadku laboratórií, demonštračné fyzikálne experimenty, ale i zaujímavosti a nové objavy zo sveta rôznych organizmov. Na fakulte športu sa diskutovalo o možnostiach získania trénerskej kvalifikácie zo zvolenej športovej špecializácie, o skĺbení štúdia popri aktívnej športovej kariére a účasti na kurzoch i zahraničných pobytoch," priblížila Polačková.

Uchádzači o štúdium na fakulte zdravotníckych odborov sa mohli zúčastniť na ukážkach odborných záchranárskych činností, nácviku poskytovania prvej pomoci a prezentácii kapilárnych odberov.

Gréckokatolícka teologická fakulta ponúkla prezentáciu písania ikon, umelecké vyrezávanie z dreva a vysvetlenia významu ceremonárskych a liturgických záležitostí. Praktickú ukážku drevorezby a ukážku ikon si pripravila aj pravoslávna bohoslovecká fakulta, ktorá odprezentovala svoje študijné programy a vedeckú činnosť.

"V rámci sprievodného programu vystúpil Vysokoškolský folklórny súbor Torysa či Študentské divadlo. Nechýbal ani spev rusínskych ľudových piesní, Zbor pravoslávnej bohosloveckej fakulty, ako aj študenti fakulty športu s krátkou zostavou karate kata a ukážkou bojových umení," dodala Polačková.