Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Prešovský dopravný podnik končí s prevádzkou autobusov typu Karosa

Na archívnej snímke z 8. mája 2014 Karosa ŠD 11 vyrobená v roku 1977 Foto: TASR – Milan Kapusta

V súčasnosti má dopravný podnik v evidencii posledný autobus typu Karosa B 961E s evidenčným číslom 383. Bol vyrobený v roku 2006 a v Prešove ho do prevádzky zaradili až v roku 2013.

Prešov 17. júna (TASR) - Dopravný podnik mesta Prešov (DPMP) vypravil v piatok na linky MHD naposledy autobus Karosa B 961E s číslom 383. Vozidlo je posledným zástupcom vysokopodlažných autobusov v prešovskej MHD. TASR o tom informoval hovorca mesta Vladimír Tomek.

Ako uviedol, po dodaní nových autobusov na prelome rokov 2021 a 2022 sa z prešovských ulíc vytratili klasické ´schodíkové´ autobusy typu Karosa.

"Ešte pred rokom mal DPMP k dispozícii sedem kĺbových autobusov typu Karosa B 961, respektíve inovovaný typ B 961E. Postupne boli počas uplynulých mesiacov vyraďované z premávky a evidencie. Nové autobusy priniesli cestujúcim novú úroveň komfortu vo forme bezbariérovosti, klimatizácie, moderného informačného systému, ako aj zvýšenie kultúry prepravy v mnohých ďalších aspektoch," priblížil Tomek.

V súčasnosti má dopravný podnik v evidencii posledný autobus typu Karosa B 961E s evidenčným číslom 383. Bol vyrobený v roku 2006 a v Prešove ho do prevádzky zaradili až v roku 2013. Pôvodne slúžil v SAD Zvolen pre potreby miestnej MHD a do Prešova bol odkúpený pre zabezpečenie náhradnej autobusovej dopravy na Sekčove, kde v tom čase rekonštruovali cestu na ulici Armádneho generála Svobodu.

V blízkej dobe je podľa Tomeka na vozidle naplánovaná technická kontrola, ktorej výsledok rozhodne o ďalšom osude autobusu.