Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Prešovský kraj a starostovia podpísali memorandum k odkalisku Poša

Na archívnej snímke Milan Majerský. Foto: TASR - Pavol Zachar

Aj týmto memorandom chceme apelovať na kompetentných k urýchlenému vyriešeniu tejto problematiky, ktorá sa odsúva už neprimerane dlhý čas, uviedol po podpise memoranda predseda PSK Milan Majerský.

Prešov 19. mája (TASR) - Zástupcovia troch obcí Nižný Hrabovec, Nižný Hrušov a Poša vo Vranovskom okrese vo štvrtok v Prešove podpísali Memorandum o spolupráci s Prešovským samosprávnym krajom (PSK). Ich spoločným cieľom je zmonitorovanie odkaliska i Kyjovského potoka a následná sanácia odkaliska Poša. TASR o tom informovala Lea Heilová z oddelenia komunikácie a propagácie Úradu PSK.

"Ide o jednu z najväčších environmentálnych záťaží vôbec, za ktorú nesie plnú zodpovednosť štát. A aj keď ako samosprávny kraj nemáme kompetencie na jej odstránenie, zdravie obyvateľov je vysoko v našom záujme. Preto chceme aj týmto memorandom apelovať na kompetentných k urýchlenému vyriešeniu tejto problematiky, ktorá sa odsúva už neprimerane dlhý čas," uviedol po podpise memoranda predseda PSK Milan Majerský.

Kraj podľa jeho slov už vyčlenil 50.000 eur na prvotnú analýzu odkaliska. Financie, ktoré schválili na zastupiteľstve krajskí poslanci, budú použité na vykonanie geologického prieskumu environmentálnej záťaže odkaliska, teda odberu vzoriek a následnej analýzy.

"Už 40 rokov trpíme tým, že je znečisťované naše životné prostredie prostredníctvom odkaliska Poša. Štát nie je úplne na našej strane a tie procesy viaznu niekoľko rokov. Verím, že náš partner - PSK, nám pomôže vytvoriť omnoho väčší tlak na štátnych úradníkov, aby začala rázne konať inšpekcia ministerstva životného prostredia a aby sa pohli procesy v určení povinnej osoby, ktorá trvá už deväť rokov," ozrejmil jeden zo signatárov memoranda - starosta obce Nižný Hrušov Ján Fenčák.

Spolu s Fenčákom podpísali memorandum aj starostka obce Nižný Hrabovec Marcela Pčolinská a starosta obce Poša Tadeáš Malý.

Zúčastnené strany sa zhodli na tom, že vzájomná spolupráca by mala spočívať v hľadaní finančných zdrojov potrebných na komplexné preskúmanie telesa odkaliska vrátane podrobných analýz uloženého odpadu.

Tiež sa zaviazali k podpore a spolupráci pri hľadaní riešenia k urýchlenej filtrácii výtoku z odkaliska do Kyjovského potoka a pri hľadaní riešenia celkovej sanácie odkaliska v čo najkratšom čase. Spoločne chcú tiež vytvárať tlak na štátne orgány, ktoré zodpovedajú za riešenie environmentálnej záťaže a jej sanácie.