Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Regióny

Prešovský kraj: Formovať poľsko-slovenské pohraničie môže aj verejnosť

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Projekty poľsko-slovenskej spolupráce sa financujú od roku 2004, najskôr v rámci programu Phare, následne prostredníctvom programu Interreg.

Prešov 24. júla (TASR) - Formu cezhraničnej spolupráce medzi Poľskom a Slovenskom v rámci programu Interreg Poľsko - Slovensko 2021 - 2027 môže ovplyvniť aj verejnosť. Návrh programu je pre konzultácie a pripomienky otvorený do 22. augusta. Na internetovej stránke Úradu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) o tom informuje oddelenie regionálneho rozvoja úradu.

Rovnako, ako to bolo doteraz, majú byť i naďalej prioritami programu podpora cestných projektov a projektov v oblasti kultúrneho a prírodného dedičstva. "Významná časť finančných prostriedkov pôjde na rozvoj cestovného ruchu a prehĺbenie sociálnych a hospodárskych vzťahov. Projekty sa budú snažiť ešte lepšie zohľadňovať špecifické potreby rôznych spoločenských skupín," konkretizoval úrad s tým, že dôležitým je tiež zachovanie a vytvorenie nových pracovných miest v prihraničnej oblasti. Finančný príspevok môžu dostať aj iniciatívy zamerané na ochranu a rozvoj biodiverzity, zvýšenie bezpečnosti obyvateľov a turistov v súvislosti s klimatickými zmenami. Ako tiež úrad uvádza, s príspevkom môžu v novom programovom období počítať aj mikroprojekty, ktoré dlhodobo prispievajú k posilňovaniu poľsko-slovenských väzieb.

Podrobnosti o možnosti konzultácií sú zverejnené na webovej stránke programu Interreg Poľsko – Slovensko v záložke "Program 2021 – 2027".

Projekty poľsko-slovenskej spolupráce sa financujú od roku 2004, najskôr v rámci programu Phare, následne prostredníctvom programu Interreg. Vďaka európskym fondom sa zrealizovalo takmer 2000 projektov v hodnote viac ako 400 miliónov eur.