Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Prešovský kraj podporil projekty v regiónoch sumou 2,4 milióna eur

Ilustračná foto. Foto: TASR – František Iván

V rámci programu, ktorý sa týka podpory cyklodopravy, infraštruktúry cestovného ruchu a pútnického turizmu bolo podporených 26 zo 42 žiadostí.

Prešov 21. júna (TASR) – Poslanci Prešovského samosprávneho kraja (PSK) na svojom pondelkovom rokovaní schválili v rámci Výzvy pre región sumu 2,4 milióna eur. Dotácie rozdelili na zámery v štyroch programoch.

V rámci programu, ktorý sa týka podpory cyklodopravy, infraštruktúry cestovného ruchu a pútnického turizmu bolo podporených 26 zo 42 žiadostí. V rámci programu obnovy kultúrnych pamiatok UNESCO a národných kultúrnych pamiatok bolo podporených 20 žiadateľov z celkového počtu 29. V programe podpory výstavby a rekonštrukcie športovísk v PSK bolo úspešných 32 z celkovo 51 žiadateľov a v programe podpory zvýšenia kvality v sociálnych službách a paliatívnej zdravotnej starostlivosti bolo úspešných sedem žiadateľov z 12.

"V rámci hodnotenia žiadostí o poskytnutie dotácie bol zo strany poslancov kladený dôraz na podporu športovísk a jednotlivej športovej infraštruktúry. Keďže v ostatných troch programoch nedošlo k naplneniu celkovej alokácie, tak tú, ktorá nebola poskytnutá, poslanci presunuli práve na podporu športovísk v rámci PSK o viac ako 311.000 eur a celkovo táto dotácia predstavuje viac ako 1,1 milióna eur na tento rok," uviedol pre TASR vedúci odboru projektového riadenia Úradu PSK Ján Kocák.

Poslanci tiež schválili zmenu vo výzve predsedu PSK. "Predseda rozdelil dotácie, avšak niektorí žiadatelia odmietli podpísať zmluvu o poskytnutí dotácie, keďže mali na to nejaké dôvody. Či už nedostali požadovanú výšku, ktorú potrebovali na realizáciu projektu, alebo možno mali nejaké iné dôvody. Úmyslom je, aby boli vyčerpané všetky peniaze schválené na tento účel," vysvetlil Kocák.

Zmena sa podľa neho týka predĺženia lehoty pri uzatváraní zmlúv na august tohto roka z pôvodného mája.

"Predseda môže udeliť dotáciu tým subjektom, ktoré všetky podmienky výzvy splnili v rámci aktuálnej výzvy. To znamená, že subjekty, ktoré sa v rámci tejto výzvy neprihlásili, nemôžu byť podporení," dodal Kocák s tým, že na Výzvu predsedu PSK 2021 bolo celkovo vyčlenených 320.000 eur.