Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Regióny

Prešovský kraj potvrdil memorandom spoluprácu so Zakarpatskou oblasťou

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Zmluvné strany sa dohodli podporovať rozvoj vzájomnej spolupráce hneď vo viacerých oblastiach - od vzdelávacej cez sociálnu po ekologickú.

Prešov 15. mája (TASR) - Prešovský samosprávny kraj (PSK) a Zakarpatská oblasť Ukrajiny pripravujú spoločné Európske zoskupenie územnej spolupráce (EZÚS) SK-UA. Jeho cieľom má byť podpora rozvoja oboch území, vzájomná spolupráca v humanitárnej, vzdelávacej či zdravotníckej oblasti a zefektívnenie čerpania eurofondov. Posilnenie slovensko-ukrajinských bilaterálnych vzťahov deklarovali prešovská krajská samospráva a Zakarpatská oblastná rada (ZOR) nedávnym podpisom spoločného memoranda v Kyjeve. TASR o tom informovala hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.

Ako povedala, memorandum na Ukrajine podpísali predseda ZOR Roman Saray a podpredseda Prešovského samosprávneho kraja Jozef Kanuščák.

"Memorandum nadviazalo na dohodu, ktorú zástupcovia PSK a ZOR spečatili ešte v máji minulého roka. Dokumentom sa vtedy uzniesli vytvoriť spoločnú platformu - EZÚS, ktoré má okrem iného priniesť skvalitnenie podmienok cezhraničnej spolupráce v programe Interreg VI-A NEXT Maďarsko-Slovensko-Rumunsko-Ukrajina, ako aj v programoch Interreg Danube Transnational programme či Interreg Europe/Central Europe," uviedla Jeleňová.

Zmluvné strany sa dohodli podporovať rozvoj vzájomnej spolupráce hneď vo viacerých oblastiach - od vzdelávacej cez sociálnu po ekologickú. V rámci EZÚS má byť ich prvou prioritou vypracovanie Stratégie integrovaného rozvoja cezhraničného regiónu. Stratégia má slúžiť ako podklad pre identifikáciu potrebných aktivít a zdrojov ich financovania v slovensko-ukrajinskom pohraničí.

"Partneri chcú taktiež participovať na spoločných projektoch určených na obnovu logistiky, infraštruktúry, ale i cestného a hraničného prepojenia na Zakarpatskú oblasť, vrátane rozvoja cestovného ruchu. Zároveň sa zamerajú na výmenu informácií, poznatkov a skúseností medzi orgánmi miestnej a regionálnej samosprávy i ekonomickými či sociálnymi subjektmi z oboch regiónov," doplnila hovorkyňa kraja.

Slovensko-ukrajinská spolupráca sa podľa nej črtá aj v ďalších sférach, akými sú ochrana zdravia a životného prostredia či rozvoj obchodných kontaktov. Zo strany PSK aktuálna ostáva naďalej pomoc utečencom a humanitárna pomoc.