Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Regióny

Prešovský kraj rozdelí medzi 13 projektov sumu 130.000 eur

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

V okrese Snina sa zníži energetická náročnosť rímskokatolíckeho kostola Svätého kríža v Snine a v okrese Stará Ľubovňa sa postaví parkovisko a chodník pri farskej budove v Čirči.

Prešov 3. apríla (TASR) - Prešovský samosprávny kraj (PSK) pozná víťazné projekty v rámci Výzvy Participatívny rozpočet. Rozhodla o nich široká verejnosť svojím SMS hlasovaním. Podporených bude 13 projektov z celkového počtu 33. Kraj na ich realizáciu prispeje sumou 130.000 eur, pričom každému úspešnému žiadateľovi prispeje na realizáciu projektu sumou 10.000 eur. TASR o tom informovala hovorkyňa PSK Daša Jeleňová.

Ako povedala, o víťazných projektoch rozhodlo takmer 43.000 platných SMS hlasov. Najviac z nich (9820) získal projekt z okresu Prešov - Hrob a pamätník pre nenarodené deti. V okrese Humenné zvíťazil projekt vybudovania chodníka okolo chrámu v Pakostove, v okrese Medzilaborce projekt obnovy fasády na gréckokatolíckom chráme v Čabinách.

"V okrese Bardejov podporí kraj projekt obnovy národnej kultúrnej pamiatky, konkrétne pastoračného centra, v okrese Levoča sa obnoví konferenčná miestnosť Kanónie č. 14 v Spišskom Podhradí. V okrese Poprad sa zreštauruje presbytérium kostola v Spišskom Štiavniku a v okrese Sabinov sa opraví fasáda na gréckokatolíckom chráme v Milpoši," priblížila Jeleňová.

V okrese Snina sa zníži energetická náročnosť rímskokatolíckeho kostola Svätého kríža v Snine a v okrese Stará Ľubovňa sa postaví parkovisko a chodník pri farskej budove v Čirči. V okrese Stropkov sa obnoví gréckokatolícky chrám vo Varechovciach, v okrese Svidník sa zateplí farská budova a v okrese Vranov nad Topľou sa vykoná sanácia vlhkosti a obnoví sa fasáda chrámu v Sečovskej Polianke (II. etapa).

Keďže sa jeden z okresov do výzvy nezapojil, kraj sa rozhodol podporiť projekt podľa najvyššieho počtu získaných SMS hlasov v poradí na ďalšom mieste v rámci všetkých okresov PSK. "S počtom 3127 hlasov sa tak medzi víťazné projekty zaradil ďalší projekt z okresu Prešov - Srdce Šidlovca, kde grantové peniaze pomôžu zatepliť tamojší komunitný objekt," vysvetlila Jeleňová.

Výsledky SMS hlasovania s počtom získaných hlasov a vyhodnotenie výzvy sú pre verejnosť dostupné na www.psk.sk.