Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Prešovský kraj rozšíril možnosti ubytovania pre utečencov z Ukrajiny

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Kraj mal k 1. marcu vyčlenených päť ubytovacích zariadení pre ukrajinských migrantov, a to v školských internátoch pri stredných školách kraja.

Prešov 2. marca (TASR) - Prešovský samosprávy kraj (PSK) rozširuje ubytovacie kapacity pre ukrajinských utečencov. Aktuálne vyčlenil dve ďalšie zariadenia pre ľudí indickej národnosti, ktorí taktiež utekajú pred vojnovým konfliktom na Ukrajine. Ako TASR informovala Lea Heilová z oddelenia komunikácie a propagácie Úradu PSK, ide o ich dočasné, krátkodobé ubytovanie.

Kraj mal k 1. marcu vyčlenených päť ubytovacích zariadení pre ukrajinských migrantov, a to v školských internátoch pri stredných školách kraja. Ďalšie ubytovacie zariadenia zriadil v stredu v Športovej hale Hotelovej akadémie na Okružnej ulici v Prešove a v bývalom sídle Strednej odbornej školy (SOŠ) dopravnej na Konštantínovej ulici v Prešove.

"V Športovej hale na Okružnej ulici je aktuálne už umiestnených 170 utečencov indickej národnosti. Župa očakáva prílev ďalších týchto občanov ešte v priebehu dnešného dňa. Ubytovaní budú aj v bývalom sídle SOŠ dopravnej, kde im bude poskytnuté núdzové ubytovanie v bývalých triedach," uviedla Heilová.

Ubytovanie ľudí indickej národnosti, ktorí ušli z Ukrajiny na územie Slovenska, je v zariadeniach krajskej samosprávy v Prešove len dočasné. V najbližších dňoch majú byť títo občania letecky prepravení do svojej rodnej vlasti, respektíve svojich domov. Následne bude športová hala pri Hotelovej akadémii Prešov aj bývalé sídlo SOŠ dopravnej Prešov slúžiť ako núdzové ubytovacie zariadenie pre migrantov ukrajinskej národnosti – ukrajinské ženy, matky s deťmi a dôchodcov.