Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Prešovský kraj sťahuje utečencov z internátu vo Vranove nad Topľou

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Podľa informácií kraja si časť ukrajinských vojnových utečencov, ktorí si v meste a okolí našli zamestnanie, ubytovanie rieši vo vlastnej réžii.

Vranov nad Topľou 29. júna (TASR) – Približne 70 vojnových utečencov z Ukrajiny, ktorí našli dočasné útočisko na stredoškolskom internáte Strednej odbornej školy drevárskej vo Vranove nad Topľou, sa bude musieť začiatkom júla vysťahovať. Dôvodom je ekonomické opatrenie zriaďovateľa školy a internátu, Prešovského samosprávneho kraja. Ako pre TASR potvrdila hovorkyňa Úradu PSK Daša Jeleňová, kraj odídencom ponúkne náhradné ubytovanie.

"Počiatočná naplnenosť približne 600 odídencov v 14 zariadeniach PSK sa poľavením tlaku utečencov na hraniciach znížila pod ekonomicky únosnú mieru, a preto PSK hľadá možnosti, ako zefektívniť nákladovosť ubytovania odídencov," vysvetlila Jeleňová s tým, že ekonomická náročnosť ubytovania odídencov generuje kraju stratu približne tri eurá denne na osobu.

Keďže mnohé z ubytovaných detí začali navštevovať školy v regióne, PSK ukončí núdzové ubytovanie vo Vranove nad Topľou 8. júla. "Zároveň je nevyhnutné podotknúť, že nikto z ubytovaných nezostane na ulici a je mu poskytnutá možnosť presťahovať sa do fungujúcich zariadení PSK, prioritne do Bardejova a Svidníka," uviedla hovorkyňa. Podľa informácií kraja si časť ukrajinských vojnových utečencov, ktorí si v meste a okolí našli zamestnanie, ubytovanie rieši vo vlastnej réžii.