Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Prešovský kraj v Tatranskej Lesnej obnoví čističku odpadových vôd

Ilustračné foto. Foto: TASR - Erika Ďurčová

V Bijacovciach pri Levoči je zámerom vyššieho územného celku (VÚC) vybudovať novú.

Poprad 28. februára (TASR) - Prešovský samosprávny kraj (PSK) chce v Tatranskej Lesnej zrekonštruovať čističku odpadových vôd (ČOV), v Bijacovciach pri Levoči je zámerom vyššieho územného celku (VÚC) vybudovať novú. Za účelom realizácie projektov podá kraj žiadosť o prijatie úveru z Environmentálneho fondu, v polovici februára o tom rozhodli poslanci krajského zastupiteľstva.

"V prípade žiadosti ide o plánované investičné akcie, ktoré už boli v minulosti schválené v Zastupiteľstve PSK. Obe ČOV súvisia s prevádzkou našich zariadení a sú dimenzované na ich potreby," zdôvodnila hovorkyňa PSK Dáša Jeleňová.

V Tatranskej Lesnej VÚC vlastní a prevádzkuje Školu v prírode - Detský raj, ktorej ubytovacia kapacita presahuje 100 lôžok. V čase fungovania plnej prevádzky aj s kongresovou časťou, pôvodná ČOV technicky nepostačuje. "Existujúca ČOV je navyše už zastaraná a po expirácii doby životnosti. Pre ubytovacie zariadenie tohto typu a jeho fungovanie, ktoré je navyše situované v národnom parku, je to nevyhnutnosť," skonštatovala hovorkyňa. Predpokladané náklady na rekonštrukciu ČOV pred verejným obstarávaním sú vo výške približne 700.000 eur.

V Bijacovciach kraj začal v októbri minulého roka s výstavbou nového zariadenia sociálnych služieb, ktoré vzniká prestavbou nevyužívaného internátu tamojšej Strednej odbornej školy lesníckej. Jeleňová uviedla, že investičná akcia prinesie prevádzkovanie pobytových sociálnych služieb a služieb zdravotnej starostlivosti s kapacitou do 60 miest. "Zriadenie ČOV je vyvolanou investíciou nevyhnutnou pre vydanie kolaudačného rozhodnutia. Ďalší dôvod je, že obec nie je odkanalizovaná a neexistuje tam iná verejná kanalizácia," zdôvodnila Jeleňová s tým, že výška investície pred verejným obstarávaním je v tomto prípade odhadovaná približne na 900.000 eur.

Úver bude následne desať rokov splácať PSK ako žiadateľ, podľa podmienok špecifikácie podpory.