Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Prešovský kraj vytvoril informačný systém pre projekty miest a obcí

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Systém funguje na základe aktualizácie projektových aktivít z územia kraja jednak zo zrealizovaného zberu dát, ale i na základe zberu nových potrieb.

Prešov 8. marca (TASR) - Prešovský samosprávny kraj (PSK) vytvoril softvér, ktorý manažuje tvorbu integrovaných projektových zámerov na jeho území. V konkrétnom procese plánovania a realizácie projektov prispieva k zdieľaniu, vyššej informovanosti, ale aj prehľadnosti a transparentnosti medzi krajskou a miestnymi samosprávami. TASR o tom informovala hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.

"RISK - Regionálny Informačný Systém Kooperácie všeobecne slúži pri tvorbe integrovaných územných investícií. Tým, že prináša efektívnejší zber a zdieľanie dát, významne uľahčuje manažovanie procesov súvisiacich s regionálnymi stratégiami v novom programovom období 2021-2027," uviedla Jeleňová.

Systém funguje na základe aktualizácie projektových aktivít z územia kraja jednak zo zrealizovaného zberu dát, ale i na základe zberu nových potrieb. V procese manažovania projektových zámerov miest a obcí prináša ich formálnu a administratívnu kontrolu. Taktiež posudzovanie a kategorizovanie podľa možnosti financovania. To všetko prispieva podľa Jeleňovej k efektívnejšiemu manažovaniu projektových aktivít v regiónoch, ktoré sú v procese schvaľovania cez Radu partnerstva PSK.

"Mestám, obciam a sociálno-ekonomickým partnerom konkrétne umožňuje zadávať a spravovať svoje projektové aktivity, ako aj zámery. Taktiež môžu prostredníctvom aplikácie kedykoľvek aktualizovať kontaktné údaje a pravidelne komunikovať s pracovníkmi Úradu PSK o zvýšení informovanosti," doplnila Jeleňová.

Krajská samospráva pripravila krátky video návod, ako s aplikáciou pracovať a využívať ju. Obsahuje základné náležitosti, ako je profil mesta alebo obce a ich projektové aktivity s možnosťou ich posúdenia. Približuje, ako aktualizovať jestvujúce projekty a vytvoriť nový zámer, ale aj previazať jednotlivé projektové aktivity.

Spomenutý informačný systém je kontinuálne vyvíjaný a vylepšovaný podľa aktuálnych potrieb a podnetov. Aktuálne ho už využívajú mestá, obce i sociálno-ekonomickí partneri PSK.