Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Prešovský samosprávny kraj je pripravený zaočkovať rekordný počet ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na šesť očkovacích dní má kraj vo VOC k dispozícii 15.252 vakcín, z toho 3400 vakcín konzorcia Pfizer/BioNTech a 11.852 AstraZeneca.

Prešov 14. mája (TASR) - Prešovský samosprávny kraj (PSK) pokračuje v očkovaní aj v najbližšie dni. Pripravený je očkovať vo svojich piatich veľkokapacitných očkovacích centrách (VOC) v Starej Ľubovni, Prešove, Humennom, Poprade a Bardejove. Vrátane víkendového (15. – 16. 5.) mobilného očkovania by mala od piatka do stredy (19. 5.) zaočkovať viac ako 16.000 ľudí. TASR o tom informovala hovorkyňa PSK Daša Jeleňová.

Na šesť očkovacích dní má kraj vo VOC k dispozícii 15.252 vakcín, z toho 3400 vakcín konzorcia Pfizer/BioNTech a 11.852 AstraZeneca.

"Zvýšené dodávky vakcín od AstraZenecy sú opodstatnené. Aktuálne sme svedkami toho, že najmä učiteľom alebo i ďalším oprávneným skupinám kritickej infraštruktúry, ktorí boli zaočkovaní prvou dávkou tejto vakcíny v nemocniciach, sa nedostávajú pozývacie SMS zo štátnej čakárne. Aj keď registrovanie nemôžeme ovplyvniť, budeme riešiť proaktívne tých, ktorí majú byť aktuálne preočkovaní, a teda im plynie 12. týždeň od podania prvej dávky. Ak prídu do našich centier a preukážu sa dokladom o vykonanej prvej vakcinácii, jednoducho ich zaočkujeme," uviedol predseda PSK Milan Majerský.

Vo VOC Stará Ľubovňa sa očkuje v piatok vakcínou od Pfizer/BioNTech. Budú ju tu podávať aj po víkende, a to v pondelok (17. 5.). Do stredy sa tu bude očkovať vakcínou AstraZeneca, pričom pôjde o preočkovanie jej druhou dávkou. Očkovanie bude v centre vo všetky očkovacie dni prebiehať v čase od 7.30 h do 14.10 h. V ostatných štyroch VOC PSK sa bude očkovať vo víkendovom režime.

Ako ďalej povedala Jeleňová, pokračuje aj očkovanie prostredníctvom výjazdovej očkovacej služby PSK, ktorá bola spustená uplynulý víkend (8. – 9. 5.). Aj tu kraj podstatne zvýšil kapacity mobilných tímov.

"Kým počas minulého víkendu sme zaočkovali vyše 530 ľudí, prevažne seniorov a ťažko zdravotne postihnutých, aktuálne by to mal byť takmer dvojnásobok. Dopyt je enormný, odozvy po pilotnom očkovaní v obciach veľmi pozitívne, preto sa snažíme zvýšiť tempo očkovania,“ dodal Majerský.

Na nadchádzajúci víkend má kraj pre mobilné očkovanie zakontrahovaných 1070 vakcín od Pfizer/BioNTech. Výjazdová služba bude očkovať v sobotu v Jasenove (150 vakcín), Zborove (200 vakcín), Lendaku (200 vakcín), v nedeľu v Radvani nad Laborcom (120 vakcín), Širokom (200 vakcín) a Štrbe (200 vakcín).

Vo VKOC PSK bolo proti ochoreniu COVID-19 dosiaľ zaočkovaných viac ako 70.000 ľudí. Ďalších 535 ľudí zaočkovala výjazdová očkovacia služba PSK počas svojho pilotného výjazdu.