Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Bežkovanie na Zbojskej negatívne ovplyvňujú slabé zimy

Na snímke lyžiarske stredisko v Zbojskej nad Tisovcom v okrese Rimavská Sobota 24. januára 2017. Foto: TASR - Branislav Caban

Najlepšia pre bežkárov na Zbojskej bola zima v roku 2012, kedy upravili dva okruhy. Jeden viedol k salašu Zbojnícky dvor a meral asi 2,5 kilometra, druhý smeroval až na Kučelach na Muránskej planine.

Tisovec 25. januára (TASR) – Prevádzku bežkárskych tratí v stredisku ADA Zbojská nad Tisovcom na rozhraní okresov Rimavská Sobota a Brezno negatívne ovplyvňuje nepriaznivé počasie počas posledných zím. Pre TASR to uviedol jeho konateľ Miloš Alberty, podľa ktorého je však jedným z ich zámerov do budúcnosti prevádzkovať niekdajšie bežecké trate a vytvoriť aj nové.

"Posledné štyri zimy prírodný sneh v podstate vôbec nebol a nejaké aktivity v tomto smere sa nedali vyvíjať. Teraz trochu snehu napadlo, ale je to málo. Bežkárske trate sa strojom ani nedajú upravovať, keďže na Zbojskej máme len približne 15 centimetrov snehu," uviedol konateľ, podľa ktorého by potrebovali minimálne 25 až 30 centimetrov.



Najlepšia pre bežkárov na Zbojskej bola podľa jeho slov zima v roku 2012, kedy upravili dva okruhy. Jeden viedol k salašu Zbojnícky dvor a meral približne 2,5 kilometra, druhý smeroval až na Kučelach na Muránskej planine. "Ľudia to začali hneď využívať. Bohužiaľ, bola to prakticky jediná zima v poslednom období, ktorá bola bohatá na sneh a aj dostatočne dlhá," konštatoval Alberty.

Nové bežkárske trate by pritom podľa jeho slov mohli zvýšiť atraktivitu strediska a pritiahnuť doň viac turistov. "Zbojská je zaujímavá pre ľudí zo spádovej oblasti Tisovca, Hnúšte či Revúcej. Musíme len dúfať, že v budúcnosti bude situácia lepšia a snehu viac," povedal s tým, že trasy pre bežkárov by chceli vyznačiť až do vyššie položených oblastí, ako je Kučelach, prípadne až k zrubu v sedle Burda. Na druhú stranu by bežkárska trať mala viesť k horskej osade Zadné Krátke.