Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Prevádzky v centre Bratislavy môžu žiadať dotáciu na osvetlenie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Mestská časť pôvodne avizovala, že v porovnaní s minulým rokom bude mať skromnejšiu svetelnú výzdobu, čím ušetrí zo svojho rozpočtu takmer dve tretiny obvyklých nákladov na vianočnú výzdobu.

Bratislava 4. decembra (TASR) – Historické jadro bratislavského Starého Mesta by predsa len mohlo mať tento rok svetelnú vianočnú výzdobu. Umožniť to má dotačná výzva neinvestičného Fondu architekta Weinwurma (FAW), ktorá prevádzkam na pešej zóne v centre mesta ponúka získať 50 eur na nákup svetelnej a inej vianočnej výzdoby. Pre vkusnosť a ekologickosť má byť však výzdoba decentná, z prírodného materiálu a pri svetielkach je povolená biela, červená a zelená farba.

"Cieľom je posilniť vianočnú atmosféru v meste, podporiť gastropodnikateľov, kaviarnikov a obchodníkov a zároveň nezaťažiť rozpočet mestskej časti," priblížil hovorca Starého Mesta Matej Števove.

Mestská časť pôvodne avizovala, že v porovnaní s minulým rokom bude mať skromnejšiu svetelnú výzdobu, čím ušetrí zo svojho rozpočtu takmer dve tretiny obvyklých nákladov na vianočnú výzdobu. Namiesto každoročného osvetlenia ulíc historického centra mesta sa mala svetelná výzdoba sústrediť iba na Hviezdoslavovo námestie, na ktorom je osadený aj vianočný stromček a od piatka sprístupnené aj vianočné food trucky.

Na Rázusovom námestí spríjemňuje vianočnú atmosféru vyzdobený Propeller. Adventné korzo je ďalšia akcia, ktorá je výsledkom hľadania možností, ako si užiť Vianoce v meste v období pandémie nového koronavírusu. Krajská organizácia cestovného ruchu Bratislava Region Tourism ju skoncipovala ako 13 adventných zastávok počas predvianočného korzovania mestom s možnosťou ochutnávok špecialít alebo nákupu v zapojených prevádzkach a obchodoch.