Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

PREZIDENT: Z Nitry by sa mohlo stať Smart City

Na ilustračnej snímke pohľad na Nitriansky hrad Foto: TASR/Henrich Mišovič

Nitriansky primátor prezentoval na stretnutí s prezidentom Kiskom víziu ďalšieho rozvoja a modernizácie mesta i projekt elektronizácie služieb.

Nitra 27. apríla (TASR) – Premena Nitry na moderné mesto, diskusia so študentmi, či stretnutie s asýrskymi kresťanmi sú témami dnešného výjazdu prezidenta SR Andreja Kisku v Nitre. Aj napriek tomu, že sa s primátorom Jozefom Dvončom stretol už viackrát, oficiálne prišiel na nitriansku radnicu po prvýkrát.

„Vždy je príjemným zážitkom prísť do mesta, ktorému sa darí. Veľa cestujem po Slovensku a sú regióny, v ktorých situácia nie je dobrá. Nitra je však mesto, ktorému sa darí. Sú tu dve univerzity, dve divadlá, veľká nová investícia, nové pracovné miesta, nové škôlky, takže s pánom primátorom sme rozobrali všetko, čo sa tohto týka,“ skonštatoval Kiska po rokovaní s vedením mesta Nitra.

Nitriansky primátor prezentoval na stretnutí s prezidentom víziu ďalšieho rozvoja a modernizácie mesta i projekt elektronizácie služieb. „Upozornili sme ho na to, že elektronizácia samosprávy je veľmi dobrá myšlienka. Treba ju však lepšie odkomunikovať, lebo na to, aby občan mohol takéto služby naplno využívať, potrebuje elektronický občiansky preukaz a ten veľa ľudí ešte nemá. Predstavili sme tiež klientske centrum mestského úradu, ako je organizované a ako poskytujeme služby obyvateľom,“ uviedol Dvonč. Témou rozhovorov boli aj prípravy Slovenska na predsedníctvo v Rade Európskej únie. „V rámci neho sa bude Nitra prezentovať na zasadnutí Výboru regiónov, kde budeme hovoriť o moderných mestách a o tom, ako by mestá mohli potiahnuť rozvoj a čo by sa v nich mohlo progresívne urobiť. Čiže predstavíme určitú víziu napríklad v otázke zníženia emisií do roku 2020 hlavne v oblasti mestskej hromadnej dopravy, ale aj niektoré opatrenia pri spracovaní komunálneho odpadu,“ povedal Dvonč.

Prezident ocenil plány radnice na modernizáciu mesta, vďaka ktorej by sa podľa jeho slov mohlo stať z Nitry progresívne Smart City. „Diskutovali sme o vízii, ako Nitru dobre postaviť a zadefinovať v rámci najmodernejších miest Európy, aby Nitra aj v tomto smere obstála. Diskutovali sme o autobusoch na pohon na elektrinu i o možnostiach, ako využiť odpad na výrobu energie. Je tu veľmi veľa dobrých nápadov a ja držím tomuto mestu palce, aby sa mu skutočne darilo,“ povedal Kiska.

Po návšteve mestského úradu dnes prezidenta SR ešte čaká návšteva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity, kde bude diskutovať so študentmi, prehliadka Výskumného centra AgroBioTech, návšteva Diecézneho pastoračného centra a stretnutie s asýrskymi kresťanmi. Popoludní si pôjde pozrieť základňu nitrianskej Protilietadlovej raketovej brigády. Súčasťou prezidentovho výjazdu do Nitrianskeho kraja bude aj prehliadka kaštieľa a Národného žrebčína v Topoľčiankach, ktorá je naplánovaná na štvrtok 28. apríla.