Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Prezidentka ukončila návštevu Banskobystrického kraja jazdou ČHŽ

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (vpravo) a starostka obce Predajná Tatiana Čontofalská počas prehliadky miesta skládky Gudrónové jamy v obci Predajná 29. júla 2020. Foto: TASR - Michal Svítok

Ešte predtým stihla navštíviť aj obec Predajná, ktorá má dlhé desaťročia problém so starou skládkou - gudrónovými jamami - a to ešte z čias socializmu.

Čierny Balog/Predajná 29. júla (TASR) – Prezidentka SR Zuzana Čaputová ukončila v stredu dvojdňovú návštevu Banskobystrického samosprávneho kraja jazdou dobovou Čiernohronskou železnicou (ČHŽ) v Čiernom Balogu na Horehroní, ktorú takisto poznačili následky koronakrízy v oblasti cestovného ruchu. Ešte predtým stihla navštíviť aj obec Predajná, ktorá má dlhé desaťročia problém so starou skládkou - gudrónovými jamami - a to ešte z čias socializmu.



"Veľa som o nich počula a čítala, vidieť ich na vlastné oči je však iný zážitok. Je to jedna z našich najväčších, takmer 2000 starých environmentálnych záťaží, čo máme na Slovensku, ktorá je stále nevyriešená, dokonca neriešená. Nebezpečný odpad ohrozuje životné prostredie i obyvateľov," konštatovala hlava štátu.

Ako ďalej zdôraznila, hovorila o tom s ministrom životného prostredia.



"Je tam problém s verejným obstarávaním, plán je posunúť alebo ukončiť sanáciu tejto environmentálnej záťaže do roku 2023. Budem sa o to zaujímať, pretože obci treba pomôcť s definitívnym riešením, ale aj s tým, čo sa do roku 2023 bude diať, pretože zatiaľ to sanuje iba z vlastného rozpočtu," dodala prezidentka.

Vedenie obce si mieni v tejto súvislosti, aj s vyhlásením mimoriadnej situácie, nárokovať u ministerstva vnútra úhradu okolo 20.000 eur. Verí, že i vďaka návšteve hlavy štátu sa ich dlhoročný problém v Predajnej pohne.