Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Pri Budiši sa prevrátila cisterna s kyselinou chlorovodíkovou

Ilustračná snímka. Foto: TASR KR HaZZ Trenčín

K prevráteniu cisterny mimo vozovky došlo na ceste druhej triedy v blízkosti prameňov minerálnych vôd.

Budiš 7. mája (TASR) - Zásah hasičov a polície si vyžiadala vo štvrtok (6. 5.) nehoda kamióna s cisternou, ktorá prevážala kyselinu chlorovodíkovú pri obci Budiš (okres Turčianske Teplice). Záchranné zložky pokračovali v zásahu i v piatok. K úniku nebezpečných látok do pôdy a ovzdušia nedošlo. TASR o tom informoval riaditeľ Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Žiline Jaroslav Kapusniak.

K prevráteniu cisterny mimo vozovky došlo na ceste druhej triedy v blízkosti prameňov minerálnych vôd. Na mieste zasahovalo päť hasičských jednotiek z Turčianskych Teplíc, Žiliny, Martina a Záchrannej brigády HaZZ v Žiline, ako i odťahová služba. "Vo štvrtok sme zabezpečili cisternu i priestor, každú hodinu sa vykonávala analýza ovzdušia. V piatok sa vykonalo prečerpanie kyseliny chlorovodíkovej z cisterny. Práce sa začali po 8.00 h a ukončili sme ich po 12.00 h," priblížil Kapusniak.

Hasiči v piatok v spolupráci s odťahovou službou zabezpečili i vrátenie cisterny na vozovku. "Únik nebezpečných látok sme nezistili bezprostredne po havárii, pri odčerpávaní kyseliny ani manipulácii s cisternou naspäť na komunikáciu," dodal riaditeľ HaZZ.

Okolnosti nehody cisterny, ku ktorej došlo vo štvrtok krátko po 8.00 h na ceste II/519 v smere od Jasenova na Martin, vyšetruje polícia. "Dvadsaťšesťročný vodič viedol nákladné motorové vozidlo Volvo s návesom, keď na rovnom úseku cesty neprispôsobil správanie svojim schopnostiam, stavu a povahe vozovky, následkom čoho zišiel z cesty vpravo mimo vozovky. Následne sa cisterna odtrhla a prevrátila sa na bok," opísal žilinský krajský policajný hovorca Radko Moravčík.

Hmotnú škodu podľa neho predbežne vyčíslili na 30.000 eur. "Alkohol u vodiča vykonanou dychovou skúškou zistený nebol," doplnil.