Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Pri lavičke veteránov v B. Bystrici pribudla na pamiatku padlým ruža

Na snímke Múzeum Slovenského národného povstania. Foto: TASR - Ján Krošlák

Vedeckú konferenciu organizujú Múzeum SNP, Vojenský historický ústav a Slovenská historická spoločnosť pri Slovenskej akadémii vied v Bratislave.

Banská Bystrica 9. novembra (TASR) – Hrdinstvo a násilie počas druhej svetovej vojny je témou dvojdňovej medzinárodnej vedeckej konferencie, ktorá sa v stredu začala v priestoroch Múzea Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici. Zúčastňuje sa na nej okolo 40 odborníkov zo Slovenska i zahraničia.

V prvý deň konferencie sa uskutočnil aj pietny akt kladenia vencov pri príležitosti Dňa vojnových veteránov, ktorý pripadá na 11. novembra, deň ukončenia prvej svetovej vojny. Súčasťou spomienky bolo tiež vysadenie v poradí už tretej ruže pri Lavičke veteránov v parku pri Pamätníku SNP a osadenie siedmich symbolických krížikov s červeným makom na pamiatku padlých.

"Prvá svetová vojna, od konca ktorej uplynulo 104 rokov, je pre nás stále veľkým mementom. Najmä v časoch zúriaceho vojnového konfliktu v našom susedstve, pri ktorom denne zomierajú nevinní ľudia," zdôraznil dosluhujúci predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ján Lunter, ktorý sa zúčastnil na spomienke.

"Uctil som si pamiatku tých, ktorí sa postavili proti zlu a nenávisti, bojovali s nimi a za život iných položili ten vlastný. Všetkým chcem poďakovať. Odkaz týchto hrdinov znie: Vážme si život, rešpektujme sa a nepripusťme, aby sa okolo nás znovu organizovala zlosť a nenávisť," vyzval Lunter.

Podľa riaditeľa Vojenského historického ústavu Miloslava Čaploviča straty na ľudských životoch, ktoré si "Veľká vojna" vyžiadala, nemali dovtedy obdobu v ľudských dejinách. Zo 65 miliónov vojakov mobilizovaných všetkými bojujúcimi štátmi ich bolo osem miliónov zabitých a ďalších 21 miliónov zranených alebo doživotne zmrzačených. Prvá svetová vojna trvala nepretržite viac než štyri roky.

Vedeckú konferenciu organizujú Múzeum SNP, Vojenský historický ústav a Slovenská historická spoločnosť pri Slovenskej akadémii vied v Bratislave.