Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Pri liečbe ochorenia COVID-19 pomáha lekárom mobilná aplikácia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Novinka z oblasti telemedicíny umožní poskytovať zdravotnú starostlivosť takmer neobmedzenému počtu pacientov bez toho, aby museli priamo navštíviť odbornú ambulanciu.

Martin 27. januára (TASR) - Univerzitná nemocnica Martin (UNM) začala pri liečbe pacientov s ochorením COVID-19 využívať mobilnú aplikáciu. Jej testovanie spustili v polovici januára na Klinike pneumológie a ftizeológie. Podľa primára pracoviska Ivana Kocana, ktorý sa na vývoji aplikácie priamo podieľal, ide o účinný spôsob manažmentu pacienta v domácom prostredí.

Novinka z oblasti telemedicíny umožní poskytovať zdravotnú starostlivosť takmer neobmedzenému počtu pacientov bez toho, aby museli priamo navštíviť odbornú ambulanciu. "V prípade, že je pacientov stav vážny, no zatiaľ si nevyžaduje hospitalizáciu, z ambulancie odchádza do domácej liečby s aplikáciou v mobile a zapožičaným pulzným oximetrom, aby mohol posielať presné dáta o svojom zdravotnom stave. Zároveň dostane unikátny kód aj prihlasovacie údaje do aplikácie. My na počítači vidíme, aké dáta nám poslal, aplikácia zároveň na základe zadaných algoritmov vyhodnocuje, či je potrebná opätovná návšteva lekára alebo telefonická konzultácia," priblížil Kocan.

Mobilnú aplikáciu podľa Kocana vyvíjali tri mesiace. Cieľom bolo zabezpečiť zdravotnú starostlivosť narastajúcemu počtu pacientov s ochorením COVID-19 napriek nedostatku lôžkových kapacít v nemocniciach.

Novinka umožní priebežne monitorovať zdravotný stav pacientov a včas zachytiť nepriaznivý vývoj ochorenia. Lekár môže vďaka nej zvoliť správnu intervenciu a predísť komplikáciám, ktoré by si vyžiadali hospitalizáciu pacienta. V UNM sa v pilotnej fáze takto liečilo sedem pacientov. Podľa primára pľúcnej kliniky by bez aplikácie zrejme všetci museli skončiť na nemocničnom lôžku, takto sa mohli liečiť doma.

Pri vývoji aplikácie bolo kľúčové vyriešiť aj otázku bezpečnosti. Všetky dáta, ktoré pacient odosiela, sú anonymné a šifrované tak, aby nemohlo dôjsť k ich zneužitiu, informoval vývojár aplikácie Peter Žatkuliak.

Systém je použiteľný aj pre iné nemocnice na Slovensku. "Platformu sme vyvíjali tak, že môže byť využiteľná nielen pri ochorení COVID-19, ale aj pre iné ochorenia v rámci telemedicíny," uzavrel Kocan.