Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Pri pamätných tabuliach v Košiciach si pripomenuli Nežnú revolúciu

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Podujatia sa zúčastnila aj Ľuba Blaškovičová, ktorá je jednou z tvárí novembra 1989 v Košiciach.

Košice 15. novembra (TASR) – Tridsiate výročie Nežnej revolúcie si v piatok pietnou spomienkou pri pamätných tabuliach na Hlavnej ulici 10 a 68 v Košiciach pripomenuli desiatky ľudí. Ako uviedla námestníčka primátora Lucia Gurbáľová, novembrové udalosti sú dôležitým míľnikom v dejinách Slovenska.

„Deň 17. november si pripomíname každý rok a ja si myslím, že je základnou povinnosťou aj vedenia mesta zorganizovať takúto spomienku na tieto udalosti, pretože vďaka nim máme dnes demokratický systém, životnú úroveň a priniesli mnohé zmeny, ktoré nastali od roku 1989,“ povedala pre TASR.

Podujatia sa zúčastnila aj Ľuba Blaškovičová, ktorá je jednou z tvárí novembra 1989 v Košiciach. Podľa jej slov sú pamätné tabule osadené na miestach, kde sa odohrávali veľmi významné udalosti pre obyvateľov tohto mesta. „Jedno je pripomienka okupácie a smutných udalostí a druhé, verím, že pripomienkou radostnejších chvíľ, ktoré boli optimistickejšie a naplnené nádejou,“ povedala pred budovou Štátnej vedeckej knižnice v Košiciach, z balkóna ktorej sa pred 30 rokmi prihovárali davu viacerí protagonisti Nežnej revolúcie.

„Ale keďže revolúcia prináša svoje obete, pri obidvoch udalostiach niektorí ľudia, žiaľ, zahynuli a my si ich chceme pripomenúť. Chceme na nich spomínať a musíme, pretože oni sú tým odkazom, ktorí ponesú myšlienku slobody ďalej,“ povedala pre TASR.

Pietnej spomienky sa okrem predstaviteľov mestskej a krajskej samosprávy, zástupcov z Kancelárie prezidentky SR v Košiciach a ďalších zúčastnili aj predstavitelia iných inštitúcií či Konfederácie politických väzňov Slovenska.