Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Regióny

Pri prudkom brzdení sa v MHD tento rok zranilo 71 cestujúcich

ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Pasažieri, ktorí stoja a nedržia sa, sú ohrození.

Bratislava 5. októbra (TASR) – Pri prudkom brzdení sa v bratislavskej mestskej hromadnej doprave (MHD) od začiatku tohto roka zranilo 71 cestujúcich. Takéto číslo eviduje Dopravný podnik Bratislava (DPB), ktorý v poslednom období zaznamenal nárast. Ľudia sa sťažujú na bezohľadnú jazdu vodičov MHD, DPB obviňuje vodičov áut.

"Vodiči prostriedkov MHD sú nútení okamžite reagovať a náhle zabrzdiť vozidlo v mimoriadnych situáciách. Tie najčastejšie spôsobujú vodiči individuálnej dopravy nerešpektovaním pravidiel cestnej premávky," vysvetľuje hovorkyňa DPB Agáta Staneková. "Ide najmä o situácie, keď osobné auto vychádza z vedľajšej cesty. Vodič prostriedku MHD v snahe vyhnúť sa dopravnej nehode, pri ktorej by hrozili vážne zranenia a materiálne škody, prudko zabrzdí," dodala.

V takýchto situáciách sú ohrození najmä pasažieri, ktorí stoja a nedržia sa. DPB preto vyzýva cestujúcu verejnosť, aby vzhľadom na vlastnú bezpečnosť dodržiavala prepravný poriadok. "Ten v bode 11 upozorňuje na povinnosť držať sa počas jazdy," podotkla Staneková.

Medzi časté príčiny vynúteného brzdenia patrí aj náhle preraďovanie sa vodičov individuálnej dopravy do jazdných pruhov pred vozidlá MHD a následné neočakávané brzdenie. "Vodiči osobných áut sú v mnohých prípadoch dokonca natoľko bezohľadní, že sa neočakávane zaradia aj do vyhradených BUS pruhov a vodiči MHD už nedokážu predísť zrážke alebo prudkému brzdeniu," dodala hovorkyňa.

Dopravný podnik pripomína cestujúcim, že ten, kto sa počas jazdy nedrží, je ohrozený. Apeluje aj na vodičov áut, aby sa na cestách v Bratislave správali ohľaduplne.