Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Pri Starom moste ukážu, ako sa Petržalka stala súčasťou Bratislavy

Súčasťou podujatia bude aj otvorenie výstavy o vojenských jednotkách Stráže slobody a čs. légií.

Bratislava 18. augusta (TASR) - Petržalský okrášľovací spolok a Jednotka oduševnených Petržalčanov organizujú dnes popoludní spomienkovú akciu pri príležitosti 93. výročia pripojenia Petržalky k Bratislave. Súčasťou podujatia bude aj otvorenie výstavy o vojenských jednotkách Stráže slobody a čs. légií.

Slávnosť sa začne o 17.00 h pred Mýtnym domčekom pri Starom moste zo staromestskej strany. "Práve v týchto miestach sa začala jedna z rozhodujúcich akcií, ktorá v noci 15. augusta 1919 rozhodla o tom, že československí vojaci zabrali územia Petržalky, dovtedy kontrolované maďarskými vojenskými jednotkami," pripomenul Ernest Huska z Petržalského okrášľovacieho spolku.

Súčasťou podujatia preto bude aj demonštrácia vojenskej akcie na Starom moste, ktorú predvedú členovia československej legionárskej obce v dobových uniformách. "V Mýtnom domčeku sa uskutoční výstava, ktorá priblíži históriu jednotiek Stráže slobody a čs. légií, ktoré Petržalku obsadili," uviedol Huska. Návštevníci budú môcť vidieť aj model legionárskeho vlaku pôsobiaceho na Transsibírskej magistrále.

Akciu podporili Bratislavský samosprávny kraj, mestská časť Bratislava-Staré Mesto, Vojenský historický ústav a Československá obec legionárska oblastná jednota Olomouc.

Po skončení prvej svetovej vojny v roku 1918 pririekli Dohodové mocnosti Petržalku Maďarsku. Československá diplomacia síce dosiahla na rokovaniach to, aby sa Petržalka stala súčasťou Československa, ale iba de iure. V skutočnosti ju Maďari nechceli opustiť a dokonca tu boli polovojenské jednotky Maďarskej republiky rád. Večer 14. augusta 1919 zasadol štáb II. pluku Stráže slobody – československého vojenského zboru a rozhodol o obsadení Petržalky. Útok sa uskutočnil v noci okolo 01.00 až 03.00 h, a to na dvoch miestach – v priestore pri dnešnom internáte Lanfranconi postavili československí vojaci pontónový most, po ktorom sa prepravil jeden prápor s pešou a guľometnou čatou na petržalskú stranu pri Pečenskom lese, a ďalšia skupina vojakov musela zlikvidovať podmínovanie Starého mosta. Celá akcia prebehla veľmi rýchlo, v čase, keď maďarskí vojaci spali, takže nepadol ani výstrel. Ráno 15. augusta 1919 mali československé vojská celé územie na pravom brehu Dunaja pod kontrolou.

Dátum 15.8.1919 bol dňa 2.7.2010 schválený poslancami MsČ Bratislava–Petržalka ako nehmotná pamätihodnosť mestskej časti.