Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Pri vlakovej stanici v Šali začali práce súvisiace s opravou priestoru

Ilustračná foto. Foto: TASR - Marko Erd

Prestup z vlaku na autobus by mal byť po novom bezkolízny a bezpečný, cestujúci nebudú musieť prechádzať cez frekventovanú cestu, ale po vystúpení z vlaku sa dostanú priamo na autobusovú stanicu.

Šaľa 17. januára (TASR) - Oproti budove vlakovej stanice v Šali sa začali práce súvisiace s rekonštrukciou predstaničného priestoru. Tieto práce zatiaľ neznamenajú pre cestujúcich či vodičov väčšie obmedzenia. Na realizáciu zhruba šesťmiliónového projektu získalo mesto nenávratný finančný príspevok vo výške približne 5,5 milióna eur, informovala hovorkyňa Mestského úradu v Šali Erika Kollerová.

Projekt je spolufinancovaný z Európskej únie vo výške 85 percent z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Jeho hlavným prínosom bude komplexná reorganizácia dopravnej situácie na území predstaničného priestoru. Prestup z vlaku na autobus by mal byť po novom bezkolízny a bezpečný, cestujúci nebudú musieť prechádzať cez frekventovanú cestu, ale po vystúpení z vlaku sa dostanú priamo na autobusovú stanicu. Tá bude disponovať ôsmimi nástupišťami.

Pre autá vznikne parkovisko s 256 parkovacími miestami v priestore, kde sa v súčasnosti nachádza autobusová stanica. Súčasťou projektu bude vybudovanie ôsmich boxov na bicykle a ďalších 45 stojísk na bicykle. Čakanie na vlak či autobus si budú môcť cestujúci krátiť v malom parku, kde sa bude nachádzať aj niekoľko herných prvkov pre deti. Cieľom projektu je aj zvýšenie atraktivity verejnej osobnej dopravy, ktorá má pozitívny vplyv aj na životné prostredie, skonštatoval primátor Šale Jozef Belický.

Práce budú rozdelené na dve etapy. V prvej etape sa vybuduje nová autobusová stanica a následne budú pokračovať práce na budovaní parkoviska v časti, kde je dnes autobusová stanica. Termín dokončenia je stanovený do konca tohto roku.