Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Pri výstavbe mostov by sa podla A. Érseka malo postupovať svižnejšie

Arpád Érsek. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Ak sa s výstavbou mosta ponad rieku Ipeľ nezačne čo najskôr, hrozí, že sa nestihne zafinancovať z eurofondov.

Bratislava 3. decembra (TASR) – Pri príprave výstavby dvoch mostov na južnom Slovensku by sa malo podľa poslanca Národnej rady (NR) SR Arpáda Érseka postupovať svižnejšie. Obidva mosty, jeden ponad rieku Ipeľ a druhý v Komárne, sú podľa jeho slov veľmi potrebné. "V týchto končinách nemajú ľudia také možnosti výberu zamestnania," skonštatoval dnes na tlačovej konferencii v Bratislave.

Ak sa s výstavbou najmä mosta ponad rieku Ipeľ medzi obcami Chľaba a Ipolydamásd nezačne čo možno najskôr, hrozí, že sa nestihne zafinancovať z eurofondov. "Neviem sa stotožniť s tým, že idú tieto veci takým pomalým spôsobom," zhodnotil Érsek. V prípade tohto mosta je už podpísaná dohoda medzi vládou Slovenskej republiky a Maďarska. Teraz by sa však mala podpísať zmluva medzi Nitrianskym krajom a maďarskou stranou.

Pôvodne boli podľa Érseka naplánované cez Ipeľ dva mosty, neskôr sa pristúpilo k príprave výstavby jedného. Ten je ale väčší a drahší, než boli pôvodne odhady. "Ľudia počítali, že budú dva mosty. Teraz dúfajú, že sa začne aspoň s výstavbou jedného," doplnil. Most má byť sčasti financovaný z eurofondov z programového obdobia na roky 2007 až 2013. Jeho výstavbu je potrebné zrealizovať do konca roku 2015.

Érsek preto vyzval zainteresovaných na rýchlejšie konanie. Aj most z Komárna do Komáromu, určený pre nákladnú dopravu, by podľa jeho slov pomohol regiónu.