Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Príbeh umenia Vihorlatského múzea pokračuje v online priestore naďalej

Kaštieľ v Humennom, v ktorom sa nachádza Vihorlatské múzeum. Foto: TASR/Milan Kapusta

Súťaž druhého pokračovania projektu Príbeh umenia, ktorú môže verejnosť nájsť na internetovej stránke VM, trvá do konca mája.

Humenné 25. mája (TASR) – Aj keď je už Vihorlatské múzeum (VM) v Humennom opäť sprístupnené verejnosti, múzejný online projekt Príbeh umenia pokračuje i naďalej. Jeho druhý diel má názov Z rodovej galérie a je venovaný rodovej portrétovej galérii múzea. Informovala o tom Jana Fedičová z marketingu VM.

"Z galérie historických portrétov vyberáme v poznávaco-súťažnom projekte podobizeň jedného z výnimočných predstaviteľov šľachtického rodu Andrássy z krásnohorskej vetvy, grófa Dionýza Andrássyho. Autorom portrétu je mníchovský maliar Gabriel Schachinger, ktorý súčasne portrétoval aj Dionýzovu manželku," priblížila májové zadanie projektu Fedičová s tým, že portrét Dionýza Andrássyho je jedným z 36 historických portrétov z obdobia 17. až 19. storočia, ktoré sa v zbierke VM nachádzajú. Celá kaštieľska obrazová zbierka pritom pozostáva z viac ako 60 portrétov, krajiniek a zátiší.

Ako Fedičová priblížila o Dionýzovi Andrássym, pre stavovsky nerovný sobáš s opernou speváčkou českého pôvodu bol vylúčený z dedenia majetku. Dedičom sa stal až po smrti otca a brata. Spolu s manželkou mali svoj život zasvätiť dobročinnej činnosti. "Pomáhali sirotám, vdovám, starým a chudobným, finančne podporili desiatky nemocníc, starobincov, sirotincov a škôl v Uhorsku i v Európe," doplnila s tým, že obaja sú pochovaní v známom pietnom secesnom mauzóleu v Krásnohorskom Podhradí, ktoré nechal Dionýz Andrássy vybudovať na pamiatku svojej trvalej lásky k manželke.

Súťaž druhého pokračovania projektu Príbeh umenia, ktorú môže verejnosť nájsť na internetovej stránke VM, trvá do konca mája.