Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Pribudla ďalšia obeť požiaru v DSS v Osadnom

V domove sociálnych služieb v obci Osadné došlo k požiaru s tragickým následkom. Foto: FB: Polícia SR - Prešovský kraj

Požiar s tragickými následkami vypukol v DSS v Osadnom v noci 21. decembra, pričom život jedného klienta si vyžiadal priamo na mieste a ďalší podľahli na jeho následky o niekoľko dní v nemocnici.

Osadné 25. januára (TASR) – Požiar v Domove sociálnych služieb (DSS) v Osadnom, ku ktorému došlo v závere uplynulého roka, si vyžiadal ďalšiu, šiestu obeť. Na jeho následky zomrel v piatok (21. 1.) v nemocnici jeden zo štyroch hospitalizovaných klientov zariadenia. Ako tiež pre TASR uviedla hovorkyňa Úradu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Daša Jeleňová, koncom týždňa podstúpil DSS kontrolu z ministerstva.

"Pod dohľadom lekárov tak zostávajú ďalší traja prijímatelia sociálnej pomoci, ktorých stav je neustále monitorovaný," informovala Jeleňová. Požiar s tragickými následkami vypukol v DSS v Osadnom v noci 21. decembra, pričom život jedného klienta si vyžiadal priamo na mieste a ďalší podľahli na jeho následky o niekoľko dní v nemocnici.

V zariadení začali v závere minulého týždňa pracovníci Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR s kontrolou a dohľadom nad poskytovaním sociálnej služby. "Počas dvoch dní (20. - 21. 1.) absolvovali prehliadku celého zariadenia, rozhovory so zamestnancami i prijímateľmi, a vyžiadali si množstvo dokumentácie," ozrejmila Jeleňová s tým, že Centrum sociálnych služieb (CSS) Zátišie, pod ktoré patrí aj DSS v Osadnom, poskytuje pri šetrení maximálnu súčinnosť. Výsledky kontroly nie sú vzhľadom na krátku dobu od jej začiatku ešte známe.

Kontroly v DSS v Osadnom, ale i v ďalších pobytových ZSS, sa po tragickej udalosti dožadoval aj Úrad komisárky pre osoby so zdravotným postihnutím. Avizoval, že chce v CSS Zátišie preskúmať dodržiavanie ochrany práv osôb so zdravotným postihnutím či to, ako sa dodržala a zabezpečila protipožiarna ochrana. Nezávislá platforma SocioFórum zase požadovala okamžité uzatvorenie predmetného zariadenia, pričom argumentovala nevhodnými životnými podmienkami v ňom. PSK ako zriaďovateľ zariadenia označil tieto vyjadrenia za nevhodné, DSS v Osadnom je podľa neho jedným z najpríkladnejších v kraji. MPSVR SR sa zariadením od tragickej udalosti aktuálne zaoberá po druhý raz, krátko po požiari sprostredkovalo vyslanie psychologickej pomoci jeho klientom.