Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Až 92 percent obyvateľov Banskej Bystrice sa považuje za šťastných

Ilustračné foto. Foto: TASR - Ján Krošlák

Na základe zistení bude Komunitná nadácia Zdravé mesto iniciovať a vytvárať programy, ktoré podporia lepšie vzájomné poznanie sa a dôveru v komunite.

Banská Bystrica 17. septembra (TASR) – Až 92 percent obyvateľov Banskej Bystrice sa považuje za šťastných. Vyplýva to z prieskumu, ktorý začiatkom tohto roku zrealizovala Komunitná nadácia Zdravé mesto (KNZM) s finančnou podporou globálneho fondu pre komunitné nadácie a ktorej výsledky predstavili v týchto dňoch verejnosti.

„Pre pandemické obmedzenia sa nepodarilo zabezpečiť reprezentatívnu vzorku, no napriek tomu sú zistenia získané z prieskumu veľmi zaujímavé – pozitívne i negatívne," uviedla pre TASR Beáta Hirt z KNZM.

Za najdôležitejšiu hodnotu považujú obyvatelia mesta podľa nej rodinu a priateľov a najmenej dôležité sú pre nich politika a náboženstvo. „Žiaľ, dôvera k iným ľuďom je stále veľmi slabá a podľa odborníkov sme v otázkach dôvery v rámci európskeho prieskumu na chvoste rebríčka," konštatovala.

Prieskum obsahuje aj názory na rodovú rovnosť, vzťah k prisťahovalcom, menšinám a na spravovanie krajiny či účasť vo voľbách. Výsledky prieskumu sú dostupné na web stránke nadácie www.knzm.sk.

Cieľom prieskumu bolo zistiť, aké hodnoty sú dôležité pre ľudí žijúcich v tomto meste, čoho sa boja, akým stereotypom veria, aké majú predsudky. Výsledky spracovali odborníci z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Na základe zistení bude Komunitná nadácia Zdravé mesto iniciovať a vytvárať programy, ktoré podporia lepšie vzájomné poznanie sa a dôveru v komunite.