Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Priestory Židovského cintorína v Holíči prešli čiastočnou obnovou

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Mesto sa na danom projekte podieľalo desiatimi percentami z celkovej výšky poskytnutého grantu.

Holíč 30. novembra (TASR) – V rámci grantu z programu Fond na rozvoj Trnavského kraja získalo mesto Holíč na projekt s názvom Revitalizácia priestorov Židovského cintorína v Holíči od Trnavského samosprávneho kraja finančnú dotáciu vo výške 20.000 eur. TASR o tom informovala Nikol Lazíciusová z mesta Holíč.

Mesto sa na danom projekte podieľalo desiatimi percentami z celkovej výšky poskytnutého grantu. "Prvým krokom v rámci realizácie projektu bolo očistenie a postavenie náhrobných kameňov na Židovskom cintoríne. Následne bola zrealizovaná aj sprievodná aktivita, ktorá bola zameraná na mapovanie hrobov. Túto aktivitu uskutočnili dvaja odborníci, ktorí sa zaoberajú židovskou menšinou a ovládajú hebrejčinu. Vďaka nim sa nám podarilo zdokumentovať prevažnú časť hrobov," uviedla Lazíciusová.

Získané poznatky o židovskej komunite sú odprezentované na piatich exteriérových informačných paneloch, ktoré sú umiestnené na stene cintorína. "Zrealizovaním projektu sme prispeli k čiastočnej obnove tejto unikátnej pamiatky, významného spomienkového miesta a zároveň k spoznávaniu kultúrnej hodnoty a tradícií židovskej menšiny," doplnila Lazíciusová.