Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Prievidza chce pokračovať v reštaurovaní sochy sv. Jána Nepomuckého

Na archívnej snímke v popredí socha sv. Jána Nepomuckého v Prievidzi. Foto: TASR - Alexandra Moštková

Historická pamiatka pochádza z roku 1757 a do roku 2014 bola umiestnená pred Kláštorom piaristov.

Prievidza 23. februára (TASR) - Prievidzská samospráva má záujem zabezpečiť ďalšie reštaurátorské práce na soche sv. Jána Nepomuckého. Pamiatku z polovice 18. storočia, ktorá je v zlom stave, už odborníci čiastočne zreštaurovali, teraz by sa mali zamerať na profilovú pätku piliera.

"Socha sv. Jána Nepomuckého je významnou pamiatkou v meste Prievidza. S reštaurátorskými prácami na nej začali odborníci už v roku 2015. Mesto v snahe uchovať túto pamiatku má záujem pokračovať v reštaurátorských prácach aj v roku 2021 a zreštaurovať profilovú pätku a driek piliera," uviedol vedúci referátu pre projekty a investície Mestského úradu v Prievidzi Ivan Benca.

Na zabezpečenie prác chce samospráva získať mimorozpočtové zdroje od Ministerstva kultúry SR. Celkový rozpočet projektu je 4830 eur, od rezortu bude žiadať 4588 eur. Predloženie projektu odsúhlasili mestskí poslanci na svojom rokovaní v pondelok (22.2.).

Historická pamiatka pochádza z roku 1757 a do roku 2014 bola umiestnená pred Kláštorom piaristov. Mesto ju vtedy demontovalo a uložilo vo vlastných priestoroch.

Socha je v silne narušenom, lokálne dezolátnom stave. Spôsobila ho prirodzená degradácia prírodného kameňa, ktorej následkom je úbytok pôvodnej výtvarnej hmoty. Mesto postupne zabezpečilo viaceré reštaurátorské práce, vlani sa zameralo na dolný podstavec piliera architektonickej časti.