Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Centrum voľného času v Prievidzi otvorilo audiovizuálny krúžok

Ilustračná snímka. Foto: TASR Marko Erd

Na novom krúžku sa žiaci zaoberajú obrazovou i zvukovou technikou, snažia sa vytvárať svoje krátke diela, filmy alebo reportáže, priblížil vedúci krúžku Ján Jurica.

Prievidza 24. januára (TASR) - Centrum voľného času (CVČ) v Prievidzi otvorilo na začiatku tohto roka nový krúžok. Deti sa tam zoznámia s audiovizuálnym umením, k dispozícii majú i streamovacie štúdio. Novinkou je i nahrávanie podcastov.

Nový krúžok audiovizuálneho umenia si vybral aj Lukáš Milec, ktorého zaujíma strih či ozvučovanie. "Vedel by som si predstaviť, že by som sa strihu venoval aj v budúcnosti," povedal Milec. Alžbeta Juricová zase podľa svojich slov dúfa, že sa na krúžku naučí moderovať i redaktorskú prácu a bude raz v televízii.

"Na novom krúžku sa žiaci zaoberajú obrazovou i zvukovou technikou, snažia sa vytvárať svoje krátke diela, filmy alebo reportáže. Zdokonaľovať sa budú nielen v štúdiu, ale i v teréne," priblížil vedúci krúžku Ján Jurica. O krúžok bol podľa neho veľký záujem, momentálne ho navštevuje 11 detí.

Realizáciu streamovacieho štúdia zabezpečilo CVČ svojpomocne, sponzorsky i pomocou vlastných financií. "Určite ho budeme využívať na naše programy, ktoré chceme týmto spôsobom archivovať, samozrejme, chceme spovedať i našich pedagógov, ako sa im tu robí," načrtol riaditeľ CVČ Dárius Štrba.

Štúdio na podcasty zase CVČ podľa neho zariadilo v spolupráci s Radou mladých z projektu Priority pre mládež mesta Prievidza, z ktorého vyčlenili na tento zámer peniaze.

S myšlienkou vytvoriť podcastové štúdio prišiel Lukas D'Ambrogio, o podcasty vo zvukovej i obrazovej forme majú mladí ľudia totiž podľa neho záujem. "Prvý podcast bol celkom úspešný, veľmi rýchlo sme dosiahli 200 pozretí. Ostatné sme postupne vydávali každý deň až do Vianoc. Tie mali tiež celkom dobrú sledovanosť, aj náš kanál má niekoľko sledovateľov," ozrejmil D'Ambrogio s tým, že podcasty po zostrihaní uverejňujú na sieti Youtube.