Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Nezisková organizácia Harmónia vlani poskytla pomoc i 16 deťom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Harmónia financuje svoju prevádzku zo štátneho rozpočtu, platieb za poskytované služby, darov a dvoch percent z daní.

Prievidza 30. júna (TASR) - Nezisková organizácia Harmónia vlani poskytla pomoc v útulku na Košovskej ceste v Prievidzi 15 dospelým a 16 deťom. Služby vo vedľajšom objekte, ktorý slúži aj ako nocľaháreň, využilo v minulom roku 31 osôb, z toho bolo 14 žien. Vyplýva to zo správy o činnosti organizácie za rok 2020, ktorú na svojom rokovaní v utorok (29. 6.) vzali na vedomie mestskí poslanci.

"Minulý rok bol aj pre Harmóniu ťažkým, keďže desať mesiacov z neho poznačilo šírenie a opatrenia proti pandémii nového koronavírusu. Z tohto dôvodu bolo náročnejšie i prijímanie nových klientov a zabezpečovanie bezpečnej prevádzky," skonštatovala riaditeľka Harmónie Katarína Vráblová.

Nezisková organizácia sa vlani podľa nej zameriavala na neustálu osvetu a pomoc klientom v oblasti ochrany zdravia, poskytovala sociálne poradenstvo, usmerňovala klientov v oblasti hospodárenia s financiami či starostlivosti o deti. Rovnako poskytovala klientom právnu pomoc či vybavovala lekársku starostlivosť.

Klienti zariadení vlani pomáhali pri údržbe a opravách objektov a oddychovej zóny, zúčastňovali sa na spoločných vareniach či pomáhali pri zabezpečovaní odevnej banky. Pre deti Harmónia pripravila tvorivé dielne, tiež sa spoločne starali o psa.

Harmónia financuje svoju prevádzku zo štátneho rozpočtu, platieb za poskytované služby, darov a dvoch percent z daní. Vlani získala od štátu 73.800 eur, mesto jej na pokrytie nevyhnutných výdavkov poskytlo 9360 eur. Ekonomicky oprávnené náklady na jedného klienta na mesiac vlani dosiahli 228,82 eura.

Organizácia sa v tomto roku plánuje zamerať na prípravu a riešenie možností vhodnejších priestorov, chce tiež rozšíriť kapacitu sociálnych služieb v útulku, dodala Vráblová.