Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Prievidza má ambíciu znížiť počet dopravných značiek

Ilustračné foto. Foto: TASR – František Iván

Mesto má povinnosť do troch rokov vymeniť všetky dopravné značky z dôvodu zmeny príslušnej vyhlášky

Prievidza 23. januára (TASR) - Samospráva Prievidze má ambíciu znížiť počet dopravných značiek na území mesta. Odstrániť chce tie, ktoré sú nepotrebné, duplicitné či nadbytočné. S iniciatívou prišiel prvý zástupca primátorky Michal Dobiaš, o pomoc prosí i obyvateľov. Informoval o tom na sociálnej sieti.

"Naše mesto je preplnené zbytočnými dopravnými značkami. Keď to trochu preženiem, máme ich viac ako obyvateľov v meste. Často ide o duplicitné značenia alebo značenia, ktoré si vzájomne odporujú. Tieto značky vytvárajú vizuálny smog a špatia verejný priestor," načrtol Dobiaš.

Pripomenul, že mesto má povinnosť do troch rokov vymeniť všetky dopravné značky z dôvodu zmeny príslušnej vyhlášky. Dobiaš preto prišiel s novou iniciatívou na redukciu nepotrebných, duplicitných i nadbytočných dopravných značiek. Niekde ich je podľa neho prehnane veľa a niekde zas paradoxne chýbajú. "Ak obyvatelia poznajú miesta, kde sú podľa ich názoru zbytočné alebo duplicitné, alebo sa dajú osadiť na jestvujúci stĺp verejného osvetlenia namiesto samostatného stĺpika, môžu poslať podnet aj s fotkou a popisom na emailovú adresu zastupcaprimatora@prievidza.sk," priblížil Dobiaš.

Všetky podnety obyvateľov, ako aj značky, ktoré bude mesto chcieť odstrániť, budú podľa neho predmetom posúdenia odbornými zamestnancami mesta, okresným dopravným inšpektorátom a v prípade potreby aj okresným úradom. "Najlepšia dopravná značka je taká, ktorá je viditeľná, zrozumiteľná a jasná. A hlavne, nech ich nie je veľa. Aj toto pomôže k tomu, aby naše mesto bolo krajšie," dodal viceprimátor.