Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Prievizda podporí osem projektov v rámci participatívneho rozpočtu

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Do verejného hlasovania sa zapojili obyvatelia nad 15 rokov s trvalým alebo prechodným pobytom v meste.

Prievidza 27. januára (TASR) - Tanečné kurzy pre zdravotne znevýhodnené deti či projekt paliatívnej starostlivosti podporí financiami samospráva Prievidze v rámci aktuálneho ročníka participatívneho rozpočtu. Vo verejnom hlasovaní uspelo celkom osem občianskych zámerov, ktoré si rozdelia 40.000 eur. Informoval o tom hovorca mesta Michal Ďureje.

"Obyvatelia predložili celkom desať projektov. Ich autormi sú aktívni občania, ktorí svoj čas a energiu venovali tomu, aby pre svoje mesto či komunitu vytvorili nové a obohacujúce zámery," uviedol Ďureje.

Finančnú podporu zo strany samosprávy dostanú projekty Ľudia parku - park ľuďom II., Aj malé deti chcú hrať basketbal, Aby rodina zostala spolu, Tanec nás spája, Pomoc pre chorých v domácom prostredí, Horná Nitra - región našich detí, Život vo vode a oddych v prírode a Záhrada v meste.

Do verejného hlasovania sa zapojili obyvatelia nad 15 rokov s trvalým alebo prechodným pobytom v meste. Každý obyvateľ mohol odovzdať svoj hlas najviac piatim projektom. Spolu mestu doručili 2365 platných hlasovacích lístkov. "O tom, či sa projekt bude realizovať, sa však nerozhodovalo len vo verejnom hlasovaním. Tak, ako po minulé roky, bolo súčasťou výberu projektov aj verejné zvažovanie. To malo na celkovom výsledku podiel 20 percent," pripomenul Ďureje.

Na tejto forme rozhodovania sa podľa neho zúčastnili autori jednotlivých projektov. "Na začiatku verejného zvažovania si účastníci dohodli kritériá, na základe ktorých hodnotili jednotlivé projekty. Žiadny autor projektu nemohol hodnotiť vlastný projekt," doplnil.

Víťazné projekty budú ich autori realizovať počas tohto roka.