Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Nová výstava v prievidzskom Regionarte vzdá poctu Mikulášovi Galandovi

Ilustračné foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Od narodenia Galandu, ktorý patril k čelným predstaviteľom moderného výtvarného umenia na Slovensku, uplynulo 4. mája 125 rokov.

Prievidza 15. júla (TASR) – Poctu maliarovi a grafikovi Mikulášovi Galandovi vzdá nová výstava v galérii Regionart pri Regionálnom kultúrnom centre (RKC) v Prievidzi. Reinštalácia výstavy pri príležitosti 125. výročia jeho narodenia priblíži od dnes maliarske a sochárske diela viac ako dvoch desiatok umelcov zo stredného Slovenska, informovala TASR Jana Hvojniková z RKC v Prievidzi.

Od narodenia Galandu, ktorý patril k čelným predstaviteľom moderného výtvarného umenia na Slovensku, uplynulo 4. mája 125 rokov.

„Jeho dielo je nekonečnou inšpiráciou a príkladom pre mnohých výtvarných umelcov. Jeho osobnosť a tvorivé pôsobenie v rodných Turčianskych Tepliciach si členovia Združenia výtvarných umelcov stredného Slovenska (ZVUSS) uctili výstavou pod názvom Zem Slovensko XV. - Pocta 125 Mikuláš Galanda," spomenula Hvojniková.

RKC v Prievidzi v spolupráci so ZVUSS v priestoroch galérie RegionArt realizujú reinštaláciu tejto výstavy. „Prezentuje 51 výtvarných diel 28 výtvarných umelcov, z ktorých viacerí pochádzajú z hornej Nitry. Vystavené diela sú ozvenou posolstva, ktoré Mikuláš Galanda prezentoval nielen svojím dielom, ale aj úvahami," dodala Hvojniková.

Výstavu si môžu návštevníci v galérii Regionart pozrieť do 28. augusta.