Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Parkovaním v Prievidzi sa bude zaoberať Krajský súd v Trenčíne

Foto: Ilustračné foto: TASR/Tomáš Halász

Prievidzská samospráva avizovala už v apríli tohto roka, aby prípadnú nezákonnosť formy parkovania prešetril súd.

Trenčín/Prievidza 17. júla (TASR) - Okresná prokuratúra Prievidza podala dva návrhy na konanie na Krajský súd v Trenčíne.

Ich predmetom je preskúmanie zákonnosti dvoch uznesení mesta Prievidza, číslo 369/2011 a 370/2011, ktoré sa týkajú parkovania v centrálnej mestskej parkovacej zóne (CMPZ) v Prievidzi. Pre TASR to potvrdil hovorca Krajského súdu v Trenčíne Roman Tarabus s tým, že pojednávanie zatiaľ nariadené nebolo.

Podľa Okresnej prokuratúry je systém parkovania v meste v rozpore so zákonom o obecnom zriadení a cestným zákonom. Mesto podľa prokuratúry neprijalo v zmysle cestného zákona všeobecne záväzné nariadenie (VZN), ktorým by regulovalo dočasné parkovanie motorových vozidiel na komunikáciách, ale zverilo túto problematiku obchodnej spoločnosti, ktorej za týmto účelom prenajalo miestne komunikácie, a to len prostredníctvom uznesenia MsZ. Druhý návrh sa týka toho, že výnos z úhrad z dočasného parkovania nie je príjmom mesta, ale obchodnej spoločnosti UNIPA. Finančné prostriedky teda nešli do rozpočtu mesta, a tak poslanci nemohli rozhodovať o ich ďalšom využití.

Prievidzská samospráva avizovala už v apríli tohto roka, aby prípadnú nezákonnosť formy parkovania prešetril súd. Ako uviedol hovorca Prievidze Michal Ďureje, mesto podanie návrhov na krajský súd očakávalo. "Ak má niekto dohliadať na zákonnosť, tak je to podľa nás jedine súd. Na to tu súdna moc je, aby o tom rozhodla," vysvetlil. Zároveň upozornil na to, že formu parkovania preverovala prokuratúra v Prievidzi už štyrikrát. "Názor prokuratúry je pre nás mementom. Faktom však zostáva, že prokuratúra trikrát rozhodla v prospech mesta, na štvrtýkrát už rozhodla inak. Teda, že forma parkovania je protizákonná a pritom sa na parkovaní v meste nezmenilo nič," doplnil.

Ďureje vysvetlil, že v prípade, ak súd rozhodne v prospech prokuratúry, mesto zruší predmetné uznesenia a prijme VZN, ako navrhuje prokuratúra, stúpnu ceny parkovania. "Ekonomika by bola nastavená inak a reálne by sme sa nemohli pýšiť tým, že máme jedno z najlacnejších parkovaní na Slovensku. V cenách parkovného by sa totiž odzrkadlila minimálne DPH," uzavrel.

Prievidza prebrala systém parkovania podľa vzoru iných miest, na systéme sa podieľa aj Slovenská parkovacia asociácia. Podľa vyjadrenia jej prezidenta Milana Tašku SPA tiež považuje systém parkovania za zákonný, zákonné je aj vyberanie parkovného cez spoločnosť UNIPA.

Prokurátorka z Okresnej prokuratúry Prievidza Jana Bahýlová podala v apríli tohto roka dva protesty proti uzneseniam MsZ Prievidza, číslo 369/2011 a 370/2011, ktoré sa týkajú formy parkovania v Prievidzi. Prokurátorka zároveň navrhla mestu, aby tieto dve uznesenia zrušilo. Poslanci MsZ 30. apríla protestom prokurátorky nevyhoveli, preto sa obrátila na Krajský súd v Trenčíne, aby zákonnosť uznesení preskúmal.