Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

NÁVRAT DO LAVÍC: Školy v SR začali s prezenčným vyučovaním

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Podľa vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR sú na školách opäť povinné rúška.

Bratislava 10. januára (TASR) - K prezenčnému vyučovaniu sa v pondelok vracajú žiaci materských, základných a stredných škôl na celom Slovensku a školy sa opäť začínajú riadiť takzvaným školským semaforom. Rovnako ako v predchádzajúcom období sa školy plošne zatvárať nebudú, rozhodnutie o prípadnom zatvorení celej školy z dôvodu nepriaznivej situácie môže spraviť len regionálny hygienik.

Podľa vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR sú na školách opäť povinné rúška. Výnimky platia pre deti v MŠ, osoby so závažnými poruchami autistického spektra, ťažkým mentálnym alebo sluchovým postihnutím, pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov pri vzdelávaní takýchto žiakov.

V bratislavskej Petržalke otvorili v poradí 25. materskú školu

Bratislavská Petržalka otvorila v pondelok v poradí 25. materskú školu (MŠ) vo svojej pôsobnosti. Vznikla rekonštrukciou nevyužitých priestorov prístavby Základnej školy (ZŠ) na Turnianskej ulici. Novú štvortriednu škôlku navštevuje 84 detí, jej kapacity sú plne obsadené.

"Dnes sme mali tú česť privítať v našich nových triedach prvých škôlkarov. Všetky deti boli statočné a prvý deň zvládli na výbornú. A to aj vďaka rodičom, ktorí s nami veľmi dobre spolupracovali a vďaka mestskej časti," uviedla pre TASR Lucia Lindáková, poverená vedením MŠ Turnianska 10.

Mestská časť taktiež potvrdila, že otvorenie novej škôlky bolo bezproblémové. "Priestory boli k dnešnému dňu riadne pripravené na to, aby boli prevádzkyschopné a mohli slúžiť prijatým deťom a zamestnancom MŠ," doplnila hovorkyňa Petržalky Mária Halašková. Zabezpečené je tiež materiálno-technické vybavenie materskej školy, ako aj dostatočný počet pedagogických aj nepedagogických zamestnancov.

Materská škola na Turnianskej ulici mala byť pôvodne otvorená už začiatkom septembra 2021. Pre chýbajúci materiál zo strany dodávateľa sa však termín spustenia jej prevádzky posunul. Spomínala sa polovica októbra. Keďže je stravovanie detí zabezpečené v jedálni základnej školy, materská škola bola otvorená po skončení vianočných prázdnin.

Po zimných prázdninách sa otvorili všetky školy v Nitre

V Nitre sa po zimných prázdninách otvorili všetky základné školy. Prezenčne nefunguje iba centrum voľného času a základná umelecká škola. „Podľa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Nitre sme v bordovej farbe a ich otvorenie teda nie je možné,“ uviedol hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Podľa jeho slov prebiehalo otváranie škôl bez vážnejších komplikácií. Jediný problém eviduje radnica v školskej jedálni na Beethovenovej ulici, kde sa u personálu vyskytlo ochorenie COVID-19. „Túto situáciu však operatívne riešime,“ povedal Holúbek.

Ako pripomenul, novinkou je, že riaditelia škôl majú právo nechať celú triedu doma v prípade, že sa v nej vyskytne pozitívne testovaný žiak. „Predtým mohli využiť právo udeliť päť dní riaditeľského voľna. Celé školy má v kompetencii zavrieť regionálny hygienik, čiže RÚVZ Nitra,“ vysvetlil Holúbek.

Zároveň zdôraznil, že rúška sú povinné pre všetkých žiakov, s výnimkou niektorých skupín, napríklad zdravotne znevýhodnených detí. „Ministerstvo školstva takisto dôrazne odporúča testovanie žiakov rodičmi dvakrát týždenne. Po novom školy dostanú testy z Regionálneho úradu školskej správy. Školy preto vyzvali rodičov, aby si testy prevzali. Rodičia môžu škole dohlásiť záujem o testy, no zo skúseností vieme, že mnohí majú doma ešte časť z pôvodných zásob antigénových testov,“ dodal Holúbek.

Banská Bystrica otvorila všetky svoje školy a škôlky bez problémov

Deväť základných škôl (ZŠ), 27 materských škôl (MŠ) a dve ZŠ s MŠ v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Banská Bystrica otvorili po predĺžených zimných prázdninách v pondelok bez problémov. Pre TASR to uviedla hovorkyňa banskobystrického primátora Dominika Adamovičová.

„Výchovno-vzdelávací proces v MŠ a ZŠ prebieha prezenčnou formou. V školách sú podľa vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR povinné rúška. Prekrytie horných dýchacích ciest nie je povinné pre deti v škôlke, osoby so závažnými poruchami autistického spektra, ťažkým mentálnym alebo sluchovým postihnutím,“ uvádza magistrát.

Školy sa riadia takzvaným školským semaforom. „Príslušnú triedu s výskytom pozitivity na ochorenie COVID-19 môže uzatvoriť riaditeľ školy. V prípade nepriaznivej situácie pre vysoký počet nakazených osôb alebo tried v karanténe môže školu uzatvoriť len regionálny hygienik,“ konštatovala Anna Martišovičová, vedúca školského úradu a oddelenia školstva a mládeže Mestského úradu v Banskej Bystrici.

Mesto Košice opäť otvorilo všetky svoje školy

Mesto Košice po predĺžených zimných prázdninách v pondelok otvorilo všetky svoje základné školy (ZŠ), materské školy (MŠ), umelecké a jazykové školy. Magistrát o tom informuje na svojej webovej stránke s tým, že počty žiakov zodpovedajú bežnému obdobiu pred pandémiou ochorenia COVID-19.

Do 34 ZŠ v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta nastúpilo na základe hlásení ich riaditeľov 14.771 detí, čo je 91 percent všetkých žiakov. „Väčšina detí, ktoré zostali doma, má bežné respiračné ochorenia, u niektorých môže ísť aj o nový koronavírus. Každý z rodičov, ktorý o to mal záujem, dostal ešte začiatkom školského roka alebo aj v decembri samotesty, ktorými mohol svoje dieťa alebo deti doma otestovať,“ povedala námestníčka primátora mesta Košice Lucia Gurbáľová. Verí, že rodičia boli zodpovední a deti, ktoré nie sú zdravé, zostali v domácej karanténe.

Vyučovací proces začali aj vo všetkých 56 mestských MŠ. Jedinou výnimkou je elokované pracovisko MŠ Budapeštianska na Viedenskej ulici. Táto časť MŠ na sídlisku Ťahanovce zostane z prevádzkových dôvodov uzavretá pravdepodobne celý týždeň.

Bežnému priemeru sa podľa magistrátu nevymyká ani chorobnosť pedagogických zamestnancov. Ako doplnila vedúca oddelenia školstva Beáta Lopušniaková, začiatkom vlaňajšieho decembra bolo plne zaočkovaných vyše 72 percent všetkých pedagógov v ZŠ a 64 percent v MŠ. Tieto čísla odvtedy mierne narástli. Mesto pripomína, že zvyšní pedagógovia majú výnimku po prekonaní ochorenia COVID-19 alebo sa každý týždeň pred nástupom do tried testujú. „V žiadnej zo škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta sa doteraz nevyskytli problémy s tým, že by pedagogickí zamestnanci odmietali na svojom pracovisku dodržiavať režim OTP alebo ďalšie aktuálne platné epidemiologické opatrenia,“ dodáva.

Vyučovanie v Žiline, Martine a školách ŽSK sa začalo bez problémov

Vyučovanie v školách v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) a miest Žilina a Martin sa začalo v pondelok bez problémov.

Všetky školy v zriaďovateľskej pôsobnosti samosprávneho kraja riadne otvorili a vyučovanie sa začalo bez problémov, informovala hovorkyňa ŽSK Lucia Lašová.

Bez problémov otvorili aj 20 materských škôl (MŠ), osem základných škôl (ZŠ) a šesť ZŠ s MŠ, ktoré spravuje žilinská samospráva. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka nastúpilo na začiatku školského roka do ZŠ 866 prvákov. Z nich sa 708 vzdeláva v mestských ZŠ, 158 v súkromných či cirkevných ZŠ. Do predškolských tried nastúpilo 842 škôlkarov.

V Martine riadne otvorili všetky školy a vyučovanie je na základe našich informácií bez problémov, doplnila hovorkyňa mesta Zuzana Kalmanová.

S prezenčnou výučbou začali vo všetkých základných školách v Prievidzi

Do školských lavíc sa v pondelok po vianočných prázdninách vrátili deti v rámci všetkých základných škôl (ZŠ) v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prievidza. V prevádzke sú rovnako všetky materské školy (MŠ). Pre TASR to v pondelok uviedla vedúca odboru školstva a starostlivosti o občana Mestského úradu v Prievidzi Beáta Révayová.

"Pri nástupe po prázdninách nenastali žiadne problémy či kolízie. Otázne je otvorenie základnej umeleckej školy a centra voľného času, pretože ministerstvo školstva nezaujalo k týmto školám a školským zariadeniam jednoznačný postoj," ozrejmila Révayová.

Ešte v pondelok popoludní podľa nej bude on-line stretnutie k tejto téme. "Dúfame, že dostaneme jasné usmernenia k ich otvoreniu a prevádzke," doplnila.

Zariadenia majú k dispozícii i testy na zistenie prítomnosti nového koronavírusu. "Naše školy sú zabezpečené samotestami v dostatočnom počte, a to aj žiaci, aj zamestnanci školy," dodala Révayová.

Rimavská Sobota otvorila všetky školy aj škôlky vo svojej pôsobnosti

Mesto Rimavská Sobota v pondelok po predĺžených zimných prázdninách otvorilo všetky materské školy (MŠ) i základné školy (ZŠ) vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Pre TASR to potvrdila vedúca odboru školstva, mládeže, športu a kultúry Mestského úradu v Rimavskej Sobote Karina Kochanová.

"ZŠ aj MŠ v našej zriaďovateľskej pôsobnosti otvorili všetky triedy. Druhý stupeň ZŠ bol zatvorený v zmysle rozhodnutia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Rimavskej Sobote od 1. decembra," pripomenula Kochanová. Ako dodala, samotesty na ochorenie COVID-19 boli do ZŠ distribuované ešte koncom minulého roka.

PREČITAJTE SI: OBRAZOM: Žiaci po prázdninách opäť zasadli do lavíc

V Bardejove otvorili všetkých šesť základných škôl

Všetkých šesť základných škôl (ZŠ), ktoré má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti mesto Bardejov, v pondelok otvorilo svoje brány. Ako pre TASR uviedol jeho hovorca Štefan Hij, z celkového počtu zapísaných žiakov 3913 nastúpilo viac ako 97 percent.

"Pozitivita žiakov na ochorenie COVID-19 bola hlásená na dvoch ZŠ v počte osem žiakov. Pozitivita zamestnancov bola hlásená na jednej škole v počte dvoch. Aj naďalej sa riadime školským semaforom. V platnosti ostávajú podmienky samotestovania žiakov minimálne dvakrát týždenne a povinné rúška. Samotesty pre rodičov sú distribuované do jednotlivých ZŠ a následne ich škola distribuuje rodičom," uviedol Hij.

Mestá Detva a Hriňová opäť otvorili všetky MŠ i ZŠ, ktoré zriaďujú

Mesto Detva v pondelok po predĺžených zimných prázdninách otvorilo všetky materské školy (MŠ) i základné školy (ZŠ) vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Pre TASR to potvrdil hovorca mesta Milan Suja.

Primátor Hriňovej v Detvianskom okrese Stanislav Horník uviedol, že vyučovanie v školách a v školských zariadeniach v meste sa po prázdninách začalo bez obmedzení. „Všetci nastúpili v poriadku,“ podotkol Horník.

Ilustračné foto.
Foto: TASR – Ján Krošlák


Všetky mestské školy a škôlky v Liptovskom Mikuláši otvorili bez obmedzení

Všetky základné a materské školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Liptovský Mikuláš otvorili v pondelok bez obmedzení. Pre TASR to uviedla hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková s tým, že v základných školách k dnešnému dňu nemajú zatvorenú žiadnu triedu.

"Ak aj istého pedagogického pracovníka máme doma z dôvodu ochorenia alebo karanténnych opatrení, nijako to nenarušilo chod školy, nakoľko zamestnanci čerpali dovolenku a neboli vzájomne v kontakte," dodala hovorkyňa.

V karanténe je aktuálne jediná zo 45 tried v rámci materských škôl. "Ide o 12 detí, v karanténe sú od 5. do 14. januára z dôvodu pozitívnej pani učiteľky," priblížila Čapčíková.

Vo Svidníku a v Stropkove otvorili všetky materské a základné školy

Vo Svidníku a v Stropkove v pondelok otvorili všetky materské a základné školy, ktoré majú mestá vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti.

Ako pre TASR uviedla hovorkyňa mesta Svidník Kristína Tchirová, v prevádzke sú všetky triedy. "Čo sa týka materských škôl (MŠ), nastúpilo do nich 378 detí a do základných škôl (ZŠ) 913 žiakov," povedala Tchirová. Základná umelecká škola (ZUŠ) naďalej funguje v individuálnom režime.

"Na základe komunikácie s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva (RÚVZ) vo Svidníku a školského semafora sa žiaci nemajú premiešavať, preto nie je možné zabezpečiť krúžkovú činnosť v základných školách a ani v Centre voľného času. Situáciu budeme monitorovať a v prípade priaznivej epidemiologickej situácie a po komunikácii s RÚVZ Svidník budeme túto otázku voľnočasových aktivít ešte prehodnocovať," povedala Tchirová.

V Stropkove fungujú dve materské školy, tri základné školy a ZUŠ Františka Veselého. Všetky sa riadia školským semaforom. "Do MŠ na ulici A. Hlinku nastúpilo 110 zo 170 detí, do MŠ na ulici Matice slovenskej 142 do 198 detí," priblížil hovorca mesta Stropkov Peter Novák.

Do ZŠ na Hrnčiarskej ulici nastúpilo 146 z 241 žiakov, ZŠ na ulici Mlynskej 531 z 573 žiakov. "Do ZŠ na ulici Konštantínovej 315 z 376 žiakov. Dnes išlo 22 detí do karantény po zistení pozitívneho spolužiaka," skonštatoval Novák a doplnil, že v ZUŠ Františka Veselého sa výučba realizuje popoludní.

Do základných škôl v pôsobnosti mesta Prešov nastúpilo takmer 94 percent žiakov
Takmer 94 percent žiakov nastúpilo v pondelok do základných škôl (ZŠ) v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov. Čo sa týka materských škôl (MŠ), bolo to 80 percent detí. Ako pre TASR uviedol hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek, v pondelok otvorili 19 MŠ, 11 ZŠ a 1 ZŠ s MŠ v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov. Prezenčné vzdelávanie sa od pondelka uskutočňuje aj v základných umeleckých školách a v ABC centre voľného času.

"Do 12 ZŠ nastúpilo 6714 žiakov z celkového počtu 7158 žiakov, čo predstavuje 93,79 percenta. Do 20 MŠ nastúpilo 2064 detí z celkového počtu 2552 detí, čo predstavuje 80 percent," priblížil Tomek.