Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

PRIEVIDZA: Zo skládky vytekala do potoka Hlinka hnedo zafarbená voda

Ilustračná snímka Foto: TASR/Adriána Antošková

Z dôvodu znečistenia potoka zasadal aj Krízový štáb mesta Prievidza.

Prievidza 27. marca (TASR) - Znečistenie potoka Hlinka v blízkosti skládky komunálneho odpadu, ktoré sa prejavilo nezvyčajným hnedým zafarbením, zápachom vody a tvorbou peny na vode nahlásila prievidzská polícia Inšpektorátu životného prostredia (IŽP) v Banskej Bystrici ešte 22. marca v nočných hodinách. Z dôvodu znečistenia potoka dnes zasadal aj Krízový štáb mesta Prievidza, ktorý prehodnocoval možné ohrozenie obyvateľstva.

Výsledky sú zatiaľ neznáme

Hovorca Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) Michal Štefánek sa vyjadril, že polícia vykonala obhliadku vodného toku, pričom našla na vodnom toku Hlinka vyústenú kanalizačnú rúru, z ktorej boli vypúšťané hnedo zafarbené vody. Výusť sa nachádzala za oplotením areálu skládky tuhého komunálneho odpadu. "Polícia odobrala dve vzorky z rôznych miest a tie dala analyzovať v Kriminálno-expertíznom ústave Policajného zboru SR. Následne Inšpekcia životného prostredia (IŽP) v spolupráci s ďalšími štátnymi orgánmi a za účasti zástupcu prevádzkovateľa skládky odobrala dve vzorky hnedých vôd z rôznych miest z areálu skládky. Vzorky sú analyzované v akreditovanom laboratóriu Slovenského vodohospodárskeho podniku v Banskej Bystrici. Výsledky zatiaľ nemáme," uviedol Štefánek a doplnil, že vo vodných tokoch miestnych riek v čase úniku znečisťujúcich vôd nebol pozorovaný úhyn vodných živočíchov a prevádzkovateľovi skládky boli uložené opatrenia priamo na mieste kontroly, ktoré by mali ďalšie znečisťovanie životného prostredia vylúčiť.

Zákaz pitia vody z potokov Hlinka a Moštenica

"Mesto Prievidza svojim obyvateľom až do vyhodnotenia rozborov odobratých vzoriek v žiadnom prípade neodporúča vodu z potokov Hlinka a Moštenica, do ktorej sa Hlinka vlieva, konzumovať. Odporúča tiež primeranú opatrnosť pri využívaní tejto vody na úžitkové účely. Samospráva vyzýva obyvateľov aj k spolupráci pri monitorovaní prípadného ďalšieho zhoršenia kvality vôd, nielen v tejto lokalite. Hlásenia o mimoriadnom zhoršení alebo mimoriadnom ohrození kvality vôd za okres Prievidza hlásenia preberá Inšpektorát životného prostredia Banská Bystrica," uviedol hovorca mesta Prievidza Michal Ďureje s tým, že o dokumentovaní znečistenia a odobratí vzoriek bola spoločnosť TEZAS ako prevádzkovateľ Skládky odpadov Prievidza – Ploštiny informovaná ešte v piatok 22. marca. "Až do zasadnutia krízového štábu však mesto Prievidza ako svojho významného klienta o vzniknutej situácii spoločnosť neinformovala," doplnil.

Konateľ spoločnosti TEZAS Juraj Romančák sa pre TASR vyjadril, že za dostatočné považoval informovanie Obvodného úradu životného prostredia (OÚŽP), pretože nechcel šíriť neoverené informácie, ktoré by mohli vyvolať paniku. Podľa jeho slov pracovník SIŽP vykonal kontrolu, bol spísaný aj protokol o znečistení, ktorý postúpil na OÚŽP. "Nechápem ani, na čo bol zvolaný krízový štáb, ktorého som členom. Pri obhliadke vodného toku Hlinka 22. marca v popoludňajších hodinách bola voda vizuálne číra a znečistenie sa už neobjavovalo," doplnil.

Zasadal aj krízový štáb

Krízový štáb sa zaoberal aj otázkou možného postupu v prípade, že by bolo nariadené spoločnosti TEZAS skládku uzatvoriť a nebolo by na nej možné uskladňovať komunálny odpad z mesta Prievidza. "Prievidza sa správa atypicky, my nemáme dôvod uzavrieť skládku," dodal Romančák s tým, že podľa jeho slov Prievidza len hľadá zámienku na to ako spoločnosť vyštvať z mesta.

Hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne Pavol Kudlička sa vyjadril, že policajti z Prievidze už začali trestné stíhanie vo veci prečinov ohrozenia a poškodenia životného prostredia. "Páchateľovi hrozí trest odňatia slobody až na tri roky," uzavrel Kudlička.