Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Prievidza podá žalobu na rezort školstva ohľadom ZŠ na Mariánskej ul.

Bez popisu Foto: TASR

Dôvodom žaloby mesta je nečinnosť ministerstva v prípade rozhodnutia o vyradení Základnej školy (ZŠ) na Mariánskej ulici v Prievidzi zo siete škôl a školských zariadení.

Prievidza 20. marca (TASR) - Samospráva mesta Prievidza plánuje podať žalobu na Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR (MŠVVŠ).

Dôvodom žaloby mesta je nečinnosť ministerstva v prípade rozhodnutia o vyradení Základnej školy (ZŠ) na Mariánskej ulici v Prievidzi zo siete škôl a školských zariadení. Nečinnosťou ministerstva by sa mala zaoberať aj Generálna prokuratúra SR.

Podľa hovorcu mesta Prievidza Michala Ďurejeho, samospráva sa k podaniu žaloby na súd rozhodla z dôvodov, že rezort svojou nečinnosťou v prípade rozhodnutia o vyradení ZŠ porušil dva zákony týkajúce sa lehôt, v ktorých má rozhodnúť o vyradení školy zo siete škôl a školských zariadení, ako aj zákon o slobodnom prístupe k informáciám.

"Samospráva podala žiadosť o vyradenie ZŠ Mariánska zo siete škôl 1. februára 2012. Podľa zákona má MŠVVŠ rozhodnúť v lehote do 60 dní odo dňa doručenia žiadosti, ministerstvo však vydalo rozhodnutie až 27. júna 2012, čo je 116 dní. Následne sme podali 18. júla 2012 žiadosť o rozklad a niekoľkokrát sme žiadali ministerstvo o sprístupnenie informácie, v ktorých termínoch sa osobitná rozkladová komisia má zaoberať našou žiadosťou. Mestu bola listom zo dňa 12. decembra 2012 sprístupnená informácia, že rozkladová komisia prerokovala žiadosť mesta proti rozhodnutiu ministerstva 11. septembra 2012. Rozhodnutie ministerstva o zamietnutí rozkladu mesta Prievidza bolo vydané až 15. februára 2013 a doručené mestu 12. marca 2013, teda v lehote 231 dní. Rezort je však v tomto prípade zo zákona povinný rozhodnúť najneskôr do 60 dní, aj to len vo zvlášť zložitých prípadoch," doplnil Ďureje s tým, že samospráva už aj vyčíslila škody týkajúce sa nečinnosti rezortu.

"Ak by škola bola zrušená, tak by boli zrušené aj jej jednotky - školská jedáleň, školský klub a školské stredisko záujmovej činnosti. Mesto pridelilo v schválenom rozpočte na tento rok školským zariadeniam v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti sumu vo výške 360.845 eur, pričom ZŠ Mariánska sa na tom podieľa sumou 100.693 eur," dodal.

Hovorca MŠVVŠ Michal Kaliňák sa ohľadom nedodržania lehôt stanovených zákonom, v ktorých má rezort rozhodovať o vyradení školy, pre TASR vyjadril, že práve vyžiadanie si a čakanie na potrebné a aktuálne informácie, ktoré boli podkladom k rozhodnutiu ministerstva školstva, spôsobilo predĺženie lehoty, v rámci ktorej bolo vo veci rozhodnuté. Na otázku, aký je postoj rezortu školstva k plánovanému podaniu žaloby, odpovedal Tlačový a informačný odbor MŠVVŠ SR: "Pán minister už vo veci rozhodol, takže žaloba pre nečinnosť je irelevantná."

Samospráva mesta podala žiadosť o preskúmanie postupu ministerstva aj na Okresný súd Bratislava I., ktorý ho postúpil na Generálnu prokuratúru SR. Podľa slov hovorcu rezortu školstva je to právo mesta a ministerstvo bude čakať na rozhodnutie generálnej prokuratúry.

Mesto Prievidza plánuje podať žalobu na príslušný súd už v najbližších dňoch.