Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Regióny

Prievidza spustila službu bezplatného odtiahnutia a spracovania áut

Bez popisu Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Službu bezplatného odtiahnutia a spracovania starých vozidiel môžu využiť obyvatelia v katastri mesta i jeho mestských častí.

Prievidza 11. augusta (TASR) - Staré vozidlá alebo autá, ktoré sú nespôsobilé na prevádzku v cestnej premávke, si môžu dať obyvatelia Prievidze bezplatne odtiahnuť a spracovať. Novú službu zabezpečuje mesto prostredníctvom súkromnej spoločnosti. Informovala o tom hovorkyňa mesta Zuzana Krajčiová.

Službu bezplatného odtiahnutia a spracovania starých vozidiel môžu využiť obyvatelia v katastri mesta i jeho mestských častí. "Spoločnosť DE-S-PE zabezpečí odvoz a vyradenie vozidla, následne jeho recykláciu a doručenie dokladov o vyradení vozidla jeho majiteľovi," opísala Krajčiová.

Majiteľovi vozidla tým podľa nej odpadnú všetky administratívne povinnosti súvisiace s vyradením vozidla z evidencie. "Podmienkou zabezpečenia služby bude, že majiteľ vozidla musí byť jeho výhradným a jediným vlastníkom, vozidlo nemôže byť predmetom bezpodielového spoluvlastníctva a majiteľ sa vzdá všetkých majetkových a finančných nárokov, ktoré súvisia s likvidáciou a vyradením," ozrejmila.

Obyvatelia písomne splnomocnia spoločnosť výkonom činností priamo v sídle spoločnosti, kde odovzdajú aj všetky potrebné doklady od vozidla. "Predpripravené splnomocnenie bude dostupné aj na webovej stránke mesta. Splnomocnenie budú môcť majitelia podať aj na mestskom úrade na podateľni a na mestskej polícii," priblížila Krajčiová. V tomto prípade je však podľa nej potrebné na splnomocnení overiť podpis majiteľa vozidla.

"Odstavené vozidlá sú dlhodobým problémom každého mesta, pretože zaberajú parkovacie miesta a bránia aj v pravidelnej údržbe miestnych komunikácií," spomenul viceprimátor Michal Dobiaš.

Samospráva podľa neho verí, že táto služba odbremení občanov od zdĺhavej administratívy a bude ich motivovať k odstraňovaniu starých vozidiel.