Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Mesto Prievidza nevie, či bude mať peniaze na rekonštrukciu štadióna

Termín rekonštrukcie štadióna v Prievidzi známy zatiaľ nie je.

Prievidza 25. júla (TASR) - Sumu 750.000 eur má dať Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR prostredníctvom Slovenského futbalového zväzu (SFZ) na rekonštrukciu futbalového štadióna v Prievidzi. Podmienkou získania finančných prostriedkov je 40-percentné kofinancovanie projektu samosprávou. Prievidza sa o prestavbe štadióna vyjadruje zatiaľ opatrne, nevie totiž, či bude mať na rekonštrukciu štadióna finančné prostriedky.

Termín rekonštrukcie štadióna v Prievidzi známy zatiaľ nie je. "Do 30. septembra sa chcú zástupcovia SFZ stretnúť so zástupcami miest či klubov, ktorým bola konferenciou schválená dotácia, aby sa vyjasnil reálny záujem a pripravenosť zabezpečiť kofinancovanie. Do 30. novembra má SFZ dostať vyjadrenia jednotlivých miest a klubov, či sú pripravené reálne ho zabezpečiť," uviedol manažér komunikácie SFZ Juraj Čurný s tým, že snahou SFZ je, aby sa rekonštrukcie štadiónov dokončili, pokiaľ to bude možné, do rokov 2016 až 2017.

Samospráva Prievidze sa o prestavbe štadióna vyjadruje zatiaľ opatrne. "Kebyže máme peniaze na všetko, robíme každú jednu investíciu. V roku 2013 finančné prostriedky na rekonštrukciu štadióna nie sú. Rozpočet bol schvaľovaný vlani a najväčšími investíciami v meste sú v tomto roku rekonštrukcie ciest či detských ihrísk. Veľmi ťažko by sme teda našli finančné prostriedky na štadión," vysvetlil hovorca mesta Michal Ďureje.

Dôvodom, prečo je samospráva Prievidze v prípade rekonštrukcie štadióna opatrná, je podľa slov Ďurejeho to, že minister financií Peter Kažimír tlačí na samosprávy ohľadom šetrenia ich finančných prostriedkov. "Čo urobí ministerstvo financií s tými samosprávami, ktoré si štadióny postavia? My potrebujeme záruky od štátu. Potrebujeme vedieť, kto bude celý projekt obstarávať a ako budú vykryté vlastnícke vzťahy štadiónu," doplnil Ďureje.

Hovorca Prievidze upozornil na to, že prievidzský futbalový štadión prešiel značnou rekonštrukciou už v minulosti. "Vymenil sa trávnik, závlahový systém na trávniku, zrekonštruovalo sa osvetlenie, vip priestory, šatne a rehabilitačné centrum," vymenoval.

Ako uzavrel Ďureje, ak mesto do rekonštrukcie štadióna pôjde, bude to v rozmedzí rokov 2014 až 2016. "My tento projekt nezavrhujeme, no nevieme, čo bude v rozmedzí týchto rokov. Preto nehovoríme ani áno, ani nie. My sa pripravujeme na to, že by sme to financovali, no rozprávame sa o tom, z akých finančných prostriedkov by sme projekt financovali," objasnil.

V prípade, ak Prievidza kofinancovanie na projekte rekonštrukcie futbalového štadióna odmietne, SFZ je podľa slov Čurného pripravený rokovať s predstaviteľmi iných miest v danom regióne, ktoré by prejavili záujem sa na tomto projekte podieľať a kofinancovanie zabezpečiť.

Finančné prostriedky na rekonštrukciu futbalového štadióna v Prievidzi schválili delegáti na mimoriadnej konferencii SFZ 12. júla v Banskej Bystrici. Okrem Prievidze by sa štadióny mali rekonštruovať ešte v ďalších 20 vybraných mestách. Rekonštrukcie sa budú týkať zastrešenia všetkých miest v hľadisku, umelého osvetlenia, sociálnych zariadení, sektoru hostí a zázemia štadióna.